Κόσμος

Η τροπική καταιγίδα Τζούλια βγήκε στον Ειρηνικό αφού «σφυροκόπησε» τη Νικαράγουα

Το Εθνικό Σύστημα Πρόληψης Καταστροφών της Νικαράγουας (SINAPRED) ανέφερε πως όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού»,

Ο κυκλώνας Τζούλια «σφυροκόπησε» τη Νικαράγουα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η τροπική καταιγίδα Τζούλια βγήκε στον ανατολικό Ειρηνικό χθες Κυριακή το βράδυ, αφού σφυροκόπησε τη Νικαράγουα με βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, που προκάλεσαν ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, χωρίς να αναφερθούν θύματα στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής, κατά την κυβέρνηση στη Μανάγουα.

Στην Ονδούρα, οι αρχές αποδίδουν τρεις θανάτους στην τροπική καταιγίδα, συμπεριλαμβανομένων μιας νέας κι ενός αγοριού τεσσάρων ετών στο ναυάγιο πλοιαρίου κοντά στα σύνορα με τη Νικαράγουα το βράδυ προχθές Σάββατο και μιας 22χρονης που παρασύρθηκε από χείμαρρο χθες Κυριακή.

Η Τζούλια, ακόμη κυκλώνας Κατηγορίας 1, έφθασε πάνω από τη γη στις ακτές της Νικαράγουας νωρίς το πρωί χθες Κυριακή (τοπική ώρα), κοντά στη Λαγκούνα δε Πέρλας, προτού εξασθενήσει και περί τις 18:00 (τοπική ώρα· στις 03:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) το κέντρο της βρισκόταν ξανά πάνω από τον ωκεανό, περίπου 220 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό κέντρο κυκλώνων/ τυφώνων (NHC).

Περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι παραθαλάσσιων τομέων της Νικαράγουας δεν έχουν ρεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο εξαιτίας πεσμένων γραμμών του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και της απόφασης της κυβέρνησης να διακοπεί η παροχή για λόγους ασφαλείας, δήλωσε η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το Εθνικό Σύστημα Πρόληψης Καταστροφών της Νικαράγουας (SINAPRED) ανέφερε χθες πως όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς η Τζούλια προκάλεσε την υπερχείλιση αρκετών ποταμών.

Ο Γκιγιέρμο Γκονσάλες, διευθυντής του SINAPRED, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Τζούλια δεν προκάλεσε θανάτους στη χώρα, όπου πάνω από 13.000 οικογένειες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, πάνω από 800 σπίτια πλημμύρισαν και πολλές στέγες υπέστησαν ζημιές. «Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο κ. Γκονσάλες.

Το NHC διατήρησε σε ισχύ την έκτακτη προειδοποίησή του για το ενδεχόμενο να χτυπήσουν «αστραπιαίες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης», δυνητικά φονικές, σε «όλη την κεντρική Αμερική και στο νότιο Μεξικό» ως και αύριο Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως η Τζούλια προκάλεσε μόνο «ελαφριές ζημιές» στα νησιά Σαν Αντρές και Προβιντένσια, που μαζί με τη Σάντα Καταλίνα αποτελούν κολομβιανό αρχιπέλαγος 48.000 κατοίκων στην Καραϊβική Θάλασσα.

Στο Σαν Αντρές, οι σφοδροί άνεμοι ξερίζωσαν στέγες από λαμαρίνα, σύμφωνα με τον Οκτάβιο Γκουτιέρες, αξιωματικό της αστυνομίας. Χθες στους δρόμους ακουγόταν κυρίως ο ήχος των αλυσοπρίονων που χρησιμοποιούν η αστυνομία, δήμοι και ντόπιοι για να κόψουν και να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα και κλαδιά.

Σε περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ονδούρα, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν.

Νωρίς χθες, Σαλβαδοριανοί συγκεντρώθηκαν για να κάνουν δεήσεις σε πλατείες, αφού ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακήρυξε την Κυριακή «Εθνική ημέρα προσευχής», καλώντας τους πολίτες να «συγκεντρωθούν και να προσευχηθούν να τους φυλάξει ο Θεός».

Καθώς η τροπική καταιγίδα Τζούλια κατευθυνόταν προς βορρά, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο συντηρητικός Αλεχάντρο Γιαματέι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ήδη έχουν καταγραφεί τρεις πλημμύρες και η κατάρρευση μιας γέφυρας.

Δείτε επίσης