Κόσμος

Μπάιντεν: Ρωσία και η Κίνα απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Το 48 σελίδων έγγραφο, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δεν εισάγει σημαντικά νέα δόγματα για την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Ρωσία και η Κίνα απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ρωσία και Κίνα αποτελούν απειλές για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τη στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ που παρουσίασε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ σύμφωνα με όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να συγκρατήσει την άνοδο της Κίνας, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία της συνεργασίας με τους συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοκρατικά έθνη.

Το 48 σελίδων έγγραφο, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δεν εισάγει σημαντικά νέα δόγματα για την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν.

Αντίθετα, υπογραμμίζει την άποψη του Λευκού Οίκου ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το «κλειδί» για την υπέρβαση παγκόσμιων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή και η άνοδος αυταρχικών καθεστώτων.

Ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή, η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη συνεπακόλουθη πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον οικονομικό αγώνα του εξοπλισμού με την αντίπαλη υπερδύναμη, εάν θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη.

​Ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει ορισμένα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά που θέσπισε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι στοίχισαν δισεκατομμύρια στους εισαγωγείς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα, που αναδύονται από τις ενέργειες της Ρωσίας, όπως είναι η φθορά των σχέσεων με τη μακροχρόνια σύμμαχο Σαουδική Αραβία και η εξάρτηση της Ινδίας από τη ρωσική ενέργεια.

Σάλιβαν: Η Κίνα θέλει και μπορεί να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελός της

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τρέφει την πρόθεση και, ολοένα και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, δημιουργώντας μία άλλη που κλίνει το παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού προς όφελός της, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών με υπευθυνότητα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, σε μια προεπισκόπηση της στρατηγικής την Τετάρτη.

Ο Σάλιβαν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν τη σχέση με την Κίνα, ενώ αντιμετωπίζουν μια σειρά από διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι μεταδοτικές ασθένειες, η τρομοκρατία, η ενεργειακή μετάβαση και ο πληθωρισμός.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τα σχόλια του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «επαναξιολογούν» τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία, αφού ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τον στόχο παραγωγής πετρελαίου, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Ο Σάλιβαν είπε ότι η καθυστέρηση στην εθνική στρατηγική που αναμενόταν το Μάρτιο οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά δεν «τροποποίησε θεμελιωδώς» την προσέγγιση του Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, λειτούργησε ως πραγματικό παράδειγμα της πολιτικής στην πράξη, είπε.

Δείτε επίσης