Κόσμος

Λιζ Τρας: Πολύ... λίγη για τις προκλήσεις - «βουνό» της πολύπαθης Βρετανίας

«Καρατόμησε» με διαδικασίες - εξπρές τον Κουάζι Κουαρτένγκ, που θα μείνει στην ιστορία της Βρετανίας ως ο ΥΠΟΙΚ με τη δεύτερη πιο σύντομη θητεία

Λιζ Τρας: Πολύ... λίγη για τις προκλήσεις - «βουνό» της πολύπαθης Βρετανίας
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Ενός κακού πρωθυπουργού… μύριοι έπονται. Από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί υποσχέθηκε στους Βρετανούς τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που οδήγησε στο περιβόητο Brexit στο απόγειο της ευρω-κρίσης, η Μεγάλη Βρετανία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Και επειδή κατά κανόνα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η αδυναμία εύρεσης ένας σοβαρού πρωθυπουργού, που δεν ήταν ούτε η Τερέζα Μέι αλλά ούτε και ο Μπόρις Τζόνσον, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας.

Ατυχώς, και η Λιζ Τρας αποδεικνύεται πολύ λίγη για τόσο μεγάλο καθήκον, αφού ένα μήνα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων βρίσκεται στο στόχαστρο των πάντων για το μίνι προϋπολογισμό με τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων που παρουσίασε σε μία περίοδο στην οποία η χώρα δεν έχει να ξεπεράσει μόνο τα προβλήματα που γέννησε το διαζύγιο της από την Ε.Ε., αλλά και την ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας, στο 10%, οι Βρετανοί έχουν βυθιστεί στην απελπισία και οι κυβερνώντες Τόρις, που βλέπουν την εξουσία να γλιστρά ξανά μέσα από τα χέρια τους, δρομολογούν ήδη, όπως λέγεται, την αντικατάσταση της Λιζ Τρας είτε με τον Ρίσι Σούνακ είτε με την Πένι Μόρνταντ, αμφότεροι αντίπαλοί της στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε πρώτη φάση απέδειξε ότι διαθέτει από πολιτικής σκοπιάς «δολοφονικά» ένστικτα, αφού «καρατόμησε» με συνοπτικές διαδικασίες τον υπουργό των Οικονομικών της χώρας Κουάζι Κουαρτένγκ, «αρχιτέκτονα» του μίνι προϋπολογισμού, που προκάλεσε εκτός από θύελλα αντιδράσεων, μέχρι και αναταραχή στην αγορά, σε σημείο που έκανε παρέμβαση και το ΔΝΤ.

Το δίχως άλλο, ο Κουάζι Κουαρτένγκ, στενός συνεργάτης της Λιζ Τρας, θα μείνει στην Ιστορία της Βρετανίας ως ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη πιο σύντομη θητεία, μετά τον Ίαν Μακλέοντ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού το 1970. Και ενώ στη Βρετανία συζητείται ήδη και η απόσυρση των περισσοτέρων μέτρων που είχαν αποφασιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, και προέβλεπαν μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς Ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της λίρας και την απότομη αύξηση των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων, το Συντηρητικό Κόμμα δεν κρύβει ότι θέλει να «τελειώσει» και τη Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, η νέα ηγέτιδα του κόμματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στην πράξη, ωστόσο, πιστεύεται ότι αν αρκετοί βουλευτές ασκήσουν πίεση, η Επιτροπή 1922 θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» για μία νέα διαδικασία διαδοχής, την τέταρτη στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2016 και μετά. Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Λιζ Τρας θα γίνει… πρώην πρωθυπουργός από τις 31 Οκτωβρίου, στην περίπτωση που το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της πλάνο δεν πείσει τις αγορές, έως το αργότερο τα Χριστούγεννα, το τελευταίο καρφί στο «φέρετρό» της βάζουν οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες, που σε ποσοστό 62% θεωρούν λανθασμένη την επιλογή της για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Δείτε επίσης