Κόσμος

Μαδαγασκάρη: «Απολύθηκε» ο Υπουργός Εξωτερικών επειδή ψήφισε κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Για πρωτοφανή απόφαση του Προέδρου της Αφρικανικής χώρας κάνουν λόγο τα τοπικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων από το καθεστώς Πούτιν

O Υπουργός Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης Ρίτσαρντ Ραντριαμαντράτο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Ραντριαμαντράτο και βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Κριστιάν Εντσαΐ προχώρησε αιφνιδιαστικά σήμερα ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης Αντρί Ραζοελίνα λόγω της απόφασης του να ψηφίσει υπερ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την καταδίκη της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών που κατέλαβε με πολεμικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Την περασμένη Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της καταδίκης αυτού που χαρακτηρίστηκε «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» από τη Ρωσία των τεσσάρων περιοχών στην Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) και κάλεσε όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν την κίνηση αυτή.

Από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης συνολικά 143 χώρες τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος που κατακρίνει την απόφαση της Μόσχας να ενσωματώσει τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα επιβεβαιώνει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Μόλις 4 χώρες τάχθηκαν υπέρ της Ρωσίας και καταψήφισμα το σχετικό ψήφισμα (Συρία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα και Νικαράγουα) ενώ 35 χώρες απείχαν από την τελική ψηφοφορία -ανάμεσά τους και η Κίνα- και 10 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία δηλώνοντας «απών».

Οι περισσότερες χώρες που απείχαν ήταν αφρικανικές ή ασιατικές, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Είναι χαρακτηριστικό πως οι 18 από τις 35 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας ήταν αφρικανικές.

Ο Ρίτσαρντ Ραντριαμαντράτο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης αποπομπής του από την κυβέρνηση ενώ δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το γραφείο της Προεδρίας (και μέλη του επιτελείου του Άντρι Ραζοελινά) δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters -υπό καθεστώς ανωνυμίας - ότι «ο υπουργός Ρίτσαρντ Ραντριαμαντράτο αποπέμφθηκε επειδή ήταν ένας εξ αυτών που ενέκριναν το ψήφισμα».

Όμως, πολλά τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και ΜΜΕ καθώς και διεθνή δίκτυα υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο άσκησης παρασκηνιακών πιέσεων από το καθεστώς Πούτιν πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας πολλές αφρικανικές χώρες έχουν αποφύγει να πάρουν θέση αναφορικά με τον πόλεμο προς απογοήτευση της Δύσης καθώς αρκετές εξ αυτών έχουν ένα περίπλοκο ιστορικό σχέσεων με την πρώην Σοβιετική Ένωση αλλά και σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μάλιστα, ως και την περασμένη εβδομάδα, η Μαδαγασκάρη απείχε πάντα από διάφορες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για ψηφίσματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία.

Κι αυτή είναι προς το παρόν η ανεπίσημη αιτιολόγηση της αποπομπής Ραντριαμαντράτο από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης.

Δείτε επίσης