Κόσμος

Σολτς: Καθήκον μας ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία - Πράξη απελπισίας οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων σε πολιτικούς στόχους

«Είμαι πιο σίγουρος από ποτέ: η επίθεση του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου θα αποτύχει», είπε ο Γερμανός καγκελάριος

Σολτς: Καθήκον μας ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία - Πράξη απελπισίας οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων σε πολιτικούς στόχους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ο Πούτιν υπολόγιζε στην αδυναμία μας, αλλά κάνει λάθος. Δεν είμαστε αδύναμοι», επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς κατά την καθιερωμένη ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία «για όσο είναι απαραίτητο».

Ο κ. Σολτς αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «κανένας δεν πρέπει να φοβάται την υπερβολική επιβάρυνση από τις τιμές της θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος»..Τάχθηκε, πάντως, και πάλι κατά του ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που απασχολεί για πολλοστή φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που εκκινεί σήμερα τις εργασίες της.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε πως: «Είμαι πιο σίγουρος από ποτέ: η επίθεση του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου θα αποτύχει. Η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ευρώπη θα βγουν από την κρίση πιο ενωμένες και πιο ανεξάρτητες από ποτέ».

Πράλληλα στάθηκε στην στραγιωτική στήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «κυκλική ανταλλαγή» αρμάτων μάχης με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Το πυροβολικό και η αντιαεροπορική άμυνα είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ουκρανία και ακριβώς αυτό προσφέρουμε. Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους δείχνουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτή η στήριξη», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «πράξη απελπισίας» τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων εναντίον πολιτικών στόχων. «Ακόμη όμως και με την τακτική της καμμένης γης, η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο. Πετυχαίνει μόνο να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και των εταίρων της», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Όλαφ Σολτς έκανε επίσης λόγο για «φάρσα», αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και τόνισε ότι 143 κράτη τα καταδικάζουν και τα θεωρούν άκυρα. «Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να είναι εγγυημένη», δήλωσε και περιέγραψε ως «καθήκον της γενιάς μας» την ανοικοδόμηση της χώρας, με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ».

«Όχι» σε πλαφόν

Σχετικά με την ενέργεια, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πια αξιόπιστο εμπορικό εταίρο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας εκβιάσει, αλλά δεν υπολόγισε σωστά», συνέχισε και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει βρει άλλους εταίρους και οι αποθήκες της έχουν ήδη ξεπεράσει τον στόχο του 95% σε πληρότητα. «Θα μπορέσουμε μάλλον να αντεπεξέλθουμε καλά στον χειμώνα», τόνισε και, απευθυνόμενος στους πολίτες, ανέφερε: «Κανένας, καμία οικογένεια, κανένας συνταξιούχος, κανένας φοιτητής και οποιοσδήποτε άλλος δεν πρέπει να φοβάται ότι θα επιβαρυνθεί υπερβολικά από τις τιμές στη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα». Το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε, είναι αντίστοιχο των εθνικών μέτρων στήριξης που έχουν ήδη λάβει και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ενώ είναι διαθέσιμα και τα 600 δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού ταμείου για την πανδημία.

Τόνισε πάντως ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πέσουν οι τιμές της ενέργειας. Οι χώρες που μας προμηθεύουν τώρα με ενέργεια, σημείωσε, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, «δεν έχουν συμφέρον να γίνει υπερβολικά ακριβή η ενέργεια στην Ευρώπη», ανέφερε, αλλά τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά του ευρωπαϊκού πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα ο κ. Σολτς ανέδειξε ως «κεντρικό καθήκον της δεκαετίας» την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Δείτε επίσης