Κόσμος

Μία... προαναγγελθείσα παραίτηση: Η Λιζ Τρας άφησε το «τιμόνι» της Βρετανίας

Μόλις 44 ημέρες άντεξε στην εξουσία και πλέον μιλάμε για την πιο βραχύβια πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας

Μία... προαναγγελθείσα παραίτηση: Η Λιζ Τρας αφήνει το «τιμόνι» της Βρετανίας, ποιός αναλαμβάνει;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μόλις 44 ημέρες άντεξε στο «τιμόνι» της Βρετανίας η Λιζ Τρας, που ήταν σαν να μετρά αντίστροφα ήδη από τη στιγμή της εκλογής της. Σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου άφησε την πρωθυπουργική καρέκλα, ανακοινώνοντας την παραίτησή της.

Με μια λιτή δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τον Βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πρόκειται, ουσιαστικά για μία προαναγγελθείσα εξέλιξη, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος», δήλωσε η Τρας.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

[

Αναλυτικά, η δήλωση της Λιζ Τρας έχει ως εξής:

Η δήλωση παραίτησης

Έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Λις Τρας δήλωσε:

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό.

Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit.

Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, πως δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με τον Βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία, που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί διάδοχος. Ευχαριστώ».

Δείτε επίσης