Κόσμος

Βρετανία: Και τώρα ποιός θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της πρωθυπουργίας;

«Κούρσα» για τρεις, «φουρτούνες» για όποιον αναλάβει να κρατήσει το «τιμόνι» σταθερό εν μέσω πολιτικού και οικονομικού χάους

Βρετανία: Και τώρα ποιός θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της πρωθυπουργίας;
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Η αποτυχία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας δεν ήταν γραμμένη στα άστρα. Ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής της καριέρας που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη… χαρά της αντίφασης.

Γιατί τί μπορεί να περίμενε ο μέσος Συντηρητικός βουλευτής ή και ψηφοφόρος από μια πολιτικό που πίστευε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει τμήμα της ΕΕ για να καταλήξει να… διαδηλώνει υπέρ του Brexit; Πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσει στους παραπάνω μια πρώην Φιλελεύθερη Δημοκράτης που τα έβαζε με την Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, για να δηλώνει σήμερα υπερασπιστής της θατσερικής της φλόγας;

Η Λιζ Τρας δεν ήταν ένα όνομα που ήξεραν οι πολλοί, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο, όπως αυτό του προκατόχου της Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο έφτασαν να γελάνε μέχρι και οι πέτρες στη Βρετανία με τα κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και τις ισχνές δικαιολογίες του τύπου συμμετείχα σε αυτά αλλά δεν τα διοργάνωσα.

Κατέληξε όμως να αποχωρήσει από το περιβόητο νούμερο 10 έχοντας γράψει πραγματικά ιστορία ως η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία. Αυτή που κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι της χώρας εν μέσω οικονομικής φουρτούνας προτείνοντας στο πλαίσιο του μίνι προϋπολογισμού ακραία φιλελεύθερα μέτρα και φοροαπαλλαγές πλουσίων που θα βύθιζαν το πλοίο μια ώρα πιο γοργά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και το ΔΝΤ άσκησε κριτική. Η Βρετανία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να δοκιμάζει πρωθυπουργούς όπως οι προαναφερόμενοι. Τα προβλήματα που δημιούργησε το Brexit παραμένουν άλυτα και οι συνέπειες τους πιο έντονες τη δεκαετία που ακολουθεί, την ώρα που η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για λάθη.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας, στο 10%, οι Βρετανοί έχουν βυθιστεί στην απελπισία και οι Τόρις θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να χάσουν την εξουσία για τη διάσωση της χώρας. Μέχρι τότε, τη διενέργεια εκλογών δηλαδή, ο καλός στα νούμερα αλλά όχι ομαδικός παίκτης Ρίσι Σούνακ ή η δημοφιλής αλλά άπειρη Πένι Μόρνοντ, θα κληθούν να ηγηθούν της χώρας κρατώντας το τιμόνι της σταθερό. Εκτός αν ο παλιός αλλά άνευρος Τζέρεμι Χαντ ή ο αξιόπιστος Μπεν Ουάλας κερδίσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος και την... ηλεκτρική καρέκλα της πρωθυπουργίας. Η υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως μαύρο χιούμορ.

Δείτε επίσης