Κόσμος

Γερμανία: Προειδοποίηση για μερικό «lockdown» στην παραγωγή λόγω ενεργειακής κρίσης

«Καμπανάκι» της ένωσης μεσαίας τάξης στη Γερμανία για μερικό lock down στην παραγωγή λόγω ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Προειδοποίηση για μερικό «lock down» στην παραγωγή λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για στάσεις παραγωγής στις επιχειρήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρόεδρος του DIHK Πέτερ Άντριαν δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως "σε όλους τους τομείς, λαμβάνουμε καθημερινά κλήσεις για βοήθεια από εταιρείες που δεν θα μπορούν πλέον να συνάψουν συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας για το επόμενο έτος. Εάν δεν βρεθεί λύση εδώ, τμήματα της οικονομίας μας θα ακινητοποιηθούν στην αλλαγή του έτους". Ο Adrian κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δράσει.

Πολλοί προμηθευτές ενέργειας δεν μπορούσαν πλέον να πληρώσουν τις εγγυήσεις που έπρεπε να καταθέσουν στα προθεσμιακά τους συμβόλαια για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο Adrian. "Αυτές οι εγγυήσεις έχουν φτάσει σε τέτοια αστρονομικά επίπεδα, ανάλογα με τις τιμές του χρηματιστηρίου, που οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλοι προμηθευτές δεν μπορούν πλέον να κάνουν προσφορές στους πελάτες τους για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επομένως, χρειαζόμαστε γρήγορα ένα πλαίσιο κρατικών εγγυήσεων, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης". Το προτεινόμενο φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου δεν λύνει αυτό το πρόβλημα, είπε. "Επειδή μειώνει την τιμή για τον τελικό πελάτη με την κρατική επιδότηση, όχι στον προμηθευτή".

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις στον τομέα των ΜΜΕ ανησυχούν για την ύπαρξή τους, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση παραμένει προς το παρόν σχετικά σταθερή, σύμφωνα με οικονομική έρευνα που διεξήγαγε η ένωση της μεσαίας τάξης στη Γερμανία (Mittelstandsverbund) μεταξύ των μελών της.

Σύμφωνα με την ένωση, πάνω από το 1/3 των εμπορικών ενώσεων εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση θα απειλήσει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μελών τους, εάν οι πολιτικοί δεν λάβουν αντίμετρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε εκτεταμένη κρατική οικονομική βοήθεια για τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης προστατευτικής ασπίδας αξίας δισεκατομμυρίων.

Η ένωση εκπροσωπεί εμπορικές ενώσεις όπως οι Edeka, Rewe και Expert. Σύμφωνα με την ένωση, στην οικονομική έρευνα συμμετείχαν 57 κεντρικά γραφεία ομίλων της ένωσης με περίπου 42.000 συνδεδεμένες επιχειρήσεις από συνολικά 16 τομείς. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 26% των εταιρειών αναμένουν μείωση των πωλήσεων τους επόμενους μήνες - σε έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, το ποσοστό ήταν 16%. Για περίπου το 30% των εταιρειών, τα κέρδη μειώθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε στάσιμος.

Δείτε επίσης