Κόσμος

Σουηδία: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρεσβευτής του Ιράν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

Είναι η τρίτη χώρα που δεν θα εκπροσωπηθεί, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Σουηδία: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρεσβευτής του Ιράν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες μόλις ημέρες αφότου αρνήθηκαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα οτι ο πρεσβευτής του Ιράν είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

«Δεδομένης της σοβαρότητας και της κλιμάκωση της κατάστασης, ο πρεσβευτής του Ιράν δεν θα έπρεπε να προσκληθεί στην τελετή απονομής των βραβείων» εκτιμά το Ίδρυμα Νόμπελ, αναφορικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή.

«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Ίδρυμα Νόμπελ προσκαλεί όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται διπλωματικά στη Σουηδία για να εορτάσουμε τη συμβολή των βραβευθέντων στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι δεν θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αποκλείστηκε επίσης ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού, εθνικιστικού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας, που δεν έχει προσκληθεί ποτέ.

Η τελετή γίνεται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου και ακολουθεί ένα δείπνο με 1.200 προσκεκλημένους, ενώ μια ξεχωριστή τελετή οργανώνεται την ίδια ημέρα στο Όσλο, όπου απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης.

Δείτε επίσης