Κόσμος

Ρωσία: Αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας - Ψευδές το πρόσχημα, λέει ο Κουλέμπα

Επικαλέστηκε το μπαράζ επιθέσεων με drone στον Ρωσικό στόλο στην Κριμαία

Ρωσία: Αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας - Ψευδές το πρόσχημα, λέει ο Κουλέμπα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την απόσυρση της από την συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προιόντων και κυρίως των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Μόσχα προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γεννέσθαι.

Η Ρωσική κυβέρνηση επικαλέστηκε ως αιτία της απόφασης της, το σημερινό μπαράζ επιθέσεων που υποστηρίζει ότι δέχθηκε με drone ο Ρωσικός στόλος στην Κριμαία.

Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί και το Λονδίνο για συμμετοχή στις επιθέσεις, κάτι το οποίο το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για "επικά ψεύδη".

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι "δεδομένης της τρομοκρατικής ενέργειας της 29ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που εμπλέκονται στη διασφάλιση της ασφάλειας του "διαδρόμου σιτηρών”, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από λιμάνια της Ουκρανίας".

Η Μόσχα προσθέτει ότι η επίθεση γίνεται σε περιοχή που είναι έδαφός της και δεν μπορεί να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Στην είδηση για απόσυρση των Ρώσων από την συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούλιο η Τουρκία αντέδρασε αναφέροντας ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση" και πως "αν αυτό ισχύει, είναι λυπηρό".

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την αποφυγή ξεσπάσματος επισιτιστικής κρίσης η Άγκυρα είχε ρόλο μεσολαβητή. Η ρωσική πλευρά ωστόσο υποστηρίζει ότι η συμφωνία λειτουργεί προς όφελος της Δύσης και όχι των φτωχών χωρών.

Από την πλευρά του το Κίεβο μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας, την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί ένα "ψευδές πρόσχημα" για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

"Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της", έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις Rωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

"Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο", υπογράμμισε ο Ντουζαρίκ.

Δείτε επίσης