Κόσμος

Αμερικανικός «κόλαφος» στον Ερντογάν: Απορρίφθηκε αίτημα επανεξέτασης της Τουρκίας για τα επεισόδια του 2017 στην Ουάσιγκτον

Μετά τα επεισόδια, πολίτες των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της Τουρκίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις καθώς τραυματίστηκαν από τους ανθρώπους του Ερντογάν στην διάρκεια των διαδηλώσεων.

Αμερικανικός «κόλαφος» στον Ερντογάν: Απορρίφθηκε αίτημα επανεξέτασης της Τουρκίας για τα επεισόδια του 2017 στην Ουάσιγκτον
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέος «κόλαφος» στον Ερντογάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά για τον ξυλοδαρμό το 2017 ΚΟύρδων διαφηλωτών στην Ουάσιγκτον από τη φρουράς τού Ερντογάν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από την πρεσβευτική κατοικία.

Σημειώνεται ότι ομάδα Κούρδων διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία με αφορμή την επίσκεψη κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ανθρώπους της ασφαλείας του Τούρκου προέδρου να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να ασκούν βία σε βάρος των διαδηλωτών, ενώ επιτέθηκαν και σε άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.

Μετά τα επεισόδια, πολίτες των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της Τουρκίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις καθώς τραυματίστηκαν από τους ανθρώπους του Ερντογάν στην διάρκεια των διαδηλώσεων. Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφασίσει πρωτοδίκως ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας για τους συνοδούς του Ερντογάν.

Αγωγές

Το 2018 κατατέθηκαν δύο αγωγές -η μία από 15 ενάγοντες και η άλλη από πέντε- επιδιώκοντας να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση και ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων διασείσεις, επιληψίες και σπασμένα δόντια. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων στις αγωγές εναντίον ξένων κυβερνήσεων. Η Τουρκία επέρριψε την ευθύνη σε διαδηλωτές που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το περιστατικό «θηριώδη επίθεση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές.

Η τουρκική πλευρά προχώρησε σε προσφυγή, αλλά η απόφαση δεν άλλαξε, και εν συνεχεία προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να επανεξεταστεί η υπόθεση.

Και πάλι όμως δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους, καθώς το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τη δικαιολογία ότι οι «μπράβοι» του Ερντογάν λειτούργησαν «για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου, από την στιγμή που αυτός ήταν εντός της πρεσβείας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δεχθεί την έφεση της Τουρκίας, λέγοντας πως όταν προσωπικό ασφαλείας μιας ξένης χώρας αναπτύσσει δύναμη με τρόπους που δεν συνδέονται με την προστασία αξιωματούχων από σωματική βλάβη ενεργεί εκτός της νομικής προστασίας που του παρέχεται.

Δείτε επίσης