Κόσμος

Φινλανδία - Σουηδία: «Υπολογίζουμε στην Ουγγαρία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

«Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση του φινο-ουγγρικού μας δεσμού και ως συμμάχων»

Φινλανδία - Σουηδία: «Υπολογίζουμε στην Ουγγαρία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο σκανδιναβικών χωρών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για την θετική στάση που τηρεί η Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά την ένταξη τους στη Νατοϊκή Συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

«Είναι θετικό που η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει στην Ουγγαρία για την επικύρωσή μας για το ΝΑΤΟ. Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση του φινο-ουγγρικού μας δεσμού και ως συμμάχων», δήλωσε ο Σάουλι Νιινίστο στο Twitter αναφερόμενος στην κοινή γλωσσική ιστορία των δύο χωρών.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας, αφού συνομίλησε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιζάρτο προ ολίγων ημερών.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας αυτής έγιναν θετικές παρατηρήσεις», δήλωσε ο Μπίλστρομ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου των Βορείων Χωρών (Nordic Counsil) στην φινλανδική πρωτεύουσα, διαπιστώνοντας πρόοδο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επικύρωσης από την Βουδαπέστη των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ζητήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ από τον περασμένο Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο τότε υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις.

Δείτε επίσης