Κόσμος

Ουκρανία: Κίνδυνος για αυξημένα blackout σε Κίεβο και άλλες περιοχές

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 40% των ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου

Ουκρανία: Κίνδυνος για αυξημένα blackout σε Κίεβο και άλλες περιοχές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος απηύθυνε σήμερα ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε θα πρέπει να αναμένουν περισσότερα blackout στο Κίεβο και άλλες περιοχές, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές που επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στην πρωτεύουσα των 3 εκατ. κατοίκων, ύστερα από κύμα ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές έχει καταστρέψει το 40% των ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου.

Αρκετές από αυτές τις επιθέσεις έχουν γίνει κατά τις πρωινές ώρες αιχμής, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη για νέα χτυπήματα σήμερα το πρωί, παρά το γεγονός ότι ο πρέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

«Το ενεργειακό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία ύστερα από τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κάποιες περιοχές, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μπλακάουτ για να αποτρέψουμε την υπερφόρτωση των υποδομών υψηλής τάσης», ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου

Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα προγραμματισμένα blackout σήμερα

Οι προγραμματισμένες διακοπές από τις 06.00 πμ τοπική ώρα έως το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν το Κίεβο και τις περιοχές του Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χαρκόβου και Πολτάβα, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο μήνυμα που απηύθυνε στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πάνω από 4,5 εκατ. καταναλωτές είναι χωρίς ρεύμα.

«Να είστε έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο»

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έχει πει στους κατοίκους της πόλης να είναι έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, με βάση το οποίο η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πρωτεύουσα θα διακοπούν εντελώς.

Δείτε επίσης