Κόσμος

Ερντογάν: «Ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ερντογάν: «Ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζεται το παζάρι του Τούρκου προέδρου με το ΝΑΤΟ, για την ένταξη της Σουηδίας στη Βοριοατλαντική Συμμαχία με τον Ταγίπ Ερντογάν να εύχεται να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσον δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Σκανδιναβικής χώρας για την ασφάλεια της.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμποδίζει από τον περασμένο Μάιο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Θέλουμε τη στήριξη της Σουηδίας απέναντι στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Στοκχόλμη». «Ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό συμπέρασμα», είπε και διαβεβαίωσε τον Κρίστερσον ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεσμεύτηκε στην Άγκυρα πως θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο για την άρση των ενστάσεων της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σε αυτήν την προοπτική, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Η Τουρκία προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της, προχώρησε μαζί με την Σουηδία και την Φινλανδία σε υπογραφή μνημονίου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο. Το δεσμευτικό μνημόνιο αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία».

Δείτε επίσης