Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής ASEAN: Νέα επική γκάφα από τον Τζο Μπάιντεν

Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Καμπότζης... ηγέτη της Κολομβίας

Σύνοδος Κορυφής ASEAN: Νέα επική γκάφα από τον Τζο Μπάιντεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ακόμη γκάφα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής ASEAN.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, προσφώνησε τον πρωθυπουργό της Καμπότζης... κυβερνήτη της Κολομβίας! Και το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι δεν το κατάλαβε καν το σαρδάμ που έκανε αφού συνέχισε κανονικά την ομιλία του...

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Κολομβίας για την ηγεσία του ως επικεφαλής του ASEAN», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μια επιπλέον γλωσσική γκάφα μια από τις πολλές αυτές τις ημέρες. Ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάλαβε ποτέ το λάθος του, με αποτέλεσμα να συνεχίζει την ομιλία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που πήρε τον λόγο λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν, ξεκίνησε να διαβάζει το κείμενο με την ομιλία του που αναγραφόταν σε ένα χαρτί.

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ύστερα από ένα «μαραθώνιο» ταξίδι δύο πτήσεων με μία ενδιάμεση, τρίωρη στάση στην Αίγυπτο.

Κατά την άφιξη του στην Καμπότζη ο Μπάιντεν μετέβη με αυτοκινητοπομπή στο πολυτελές ξενοδοχείο Sokha στην Πνομ Πενχ.

«Ο πρωθυπουργός!» είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Χουν Σεν -ο οποίος τον περίμενε καρτερικά στο μπλε χαλί- κατά την άφιξή του. Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν μαζί και εισήλθαν στην αίθουσα.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Daily Mail, δεν φαίνεται να έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση το κράτος της Καμπότζης αφού, όταν ακόμη βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την φέρεται να είπε τα εξής: «Τέλος πάντων παιδιά, εγώ τώρα φεύγω πρώτα από όλα για το Κάιρο για την περιβαλλοντική προσπάθεια και μετά θα περάσω και από την Κολομβία... εννοώ την Καμπότζη» είπε διορθώνοντας μεν τον εαυτό του, αδιαφορώντας δε για το κατά πόσο σχολιάστηκε η λεκτική του γκάφα ή κατά πόσο αυτή θα ενοχλούσε τον πρωθυπουργό του κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το «ευχαριστώ» Μπάιντεν στον Χουν Σεν για την στάση του στην Ρωσική εισβολή

Τις θερμές του ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό της Καμπότζη για την στάση που τήρησε ο ίδιος απέναντι στην Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος , προσθέτοντας μάλιστα ότι προσμένει στην επιστροφή της δημοκρατίας στη Μιανμάρ που διοικείται από το στρατό.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν πριν από τη συνάντησή του με τον Χουν Σεν, τον μακροβιότερο ηγέτη της Καμπότζης που ηγείται της ASEAN.

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του στον ηγέτη της Καμπότζης σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στη Ναυτική Βάση Ριάμ, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη πλήρους διαφάνειας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τέλος ο Μπάιντεν σε μία συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Χουν Σεν στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τον παρότρυνε, για την απελευθέρωση ακτιβιστών που κρατούνται για κατηγορίες πολιτικών κινήτρων.

Δείτε επίσης