Κόσμος

Λήξη συναγερμού στην Πολωνία: Από την ουκρανική αεροάμυνα ο πύραυλος

«Δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Λήξη συναγερμού στην Πολωνία: Από την ουκρανική αεροάμυνα ο πύραυλος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έληξε ο συναγερμός για το «χτύπημα» στην Πολωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνει την Τετάρτη ότι προήλθε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο», διαβεβαίωσε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τις αποφάσεις για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα παραδέχθηκε ότι ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της χώρας του ανήκε στην ουκρανική αεράμυνα.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες ο πύραυλος, ο οποίος έπεσε στα εδάφη μας, να χρησίμευε ως αντιπυραυλική άμυνα και να χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300», δήλωσε ο Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση κατά της Πολωνίας, προσθέτοντας πως ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν «πιθανότατα ένα ατύχημα από την ουκρανική πλευρά κατά την αναχαίτιση εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων».

Ο Ντούντα τόνισε επίσης ότι η Βαρσοβία δεν μπορεί να παράσχει επιβεβαίωση για την εκτόξευση αυτού του πυραύλου από τα ρωσικά στρατεύματα.

Δείτε επίσης