Κόσμος

Με Αμερικανική σφραγίδα 6 στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη

Ποιο είναι το top 10 με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση

Με Αμερικανική σφραγίδα 6 στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αμερικανική κυριαρχία στη λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφοίτηση. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται έξι Αμερικανικά Πανεπιστήμια, δύο Βρετανικά, ένα Ιαπωνέζικο και ένα της Σινγκαπούρης.

Στην μακρά λίστα των συνολικά 250 Πανεπιστημίων του κόσμου δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Βρετανικό Οργανισμό Times Higher Education (THE) που δημοσιοποιεί την τελευταία κατάταξη πανεπιστημίων για το 2022, πρώτο στα πρώτα είναι το Massachusetts Institute of Technology, δεύτερο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τρίτο το Χάρβαντ, τέταρτο το Βρετανικό Κέμπριτζ,, πέμπτο το Στάντφορντ, έκτο της Οξφόρδης, έβδομο του Τόκιο, όγδοο της Σιγκαπούρης,, ένατο το Πρίνστον και δέκατο το Γιέηλ.

Η κατάταξη των κορυφαίων πανεπιστημίων από τον Βρετανικό Οργανισμό έγινε με βασικό κριτήριο την άμεση απορρόφηση πτυχιούχων ΑΕΙ στην αγορά εργασίας.

Πρωταθλητής λοιπόν και στην κορυφή της κατάταξης το περίφημο MIT (Massachusetts Institute of Technology, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).

Το δε Πανεπιστήμιο του Τόκιο γνωστό και ως Τοντάι είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα με έδρα το Μπούνκιο του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Έχει δέκα σχολές και συνολικά περί τους 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες, 2,100 από τους οποίους είναι αλλοδαποί. Διατηρεί 5 πανεπιστημιοπόλεις, στο Χόνγκο, το Κομάμπα, το Κασίβα, το Σιροκανεντάι και το Νακάνο. Είναι το παλαιότερο από τα «Επτά Εθνικά Πανεπιστήμια» της Ιαπωνίας και αξιολογείται συστηματικά ως το καλύτερο πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ασίας.

Η κάθε θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων μεταφράζεται όπως γίνεται κατανοητό σε εκατομμύρια δολαρίων, εφόσον μια σειρά από ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, πολυεθνικοί οργανισμοί κ.λπ. στρατολογούν την επόμενη γενιά ανώτατων στελεχών απευθείας από τις τάξεις των αποφοίτων.
Και όπως είναι φυσικό το εκάστοτε ΑΕΙ που εμφανίζεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, εξαργυρώνει το κύρος του αποσπώντας μεγαλύτερα κεφάλαια για την έρευνα -από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς- και, φυσικά, δικαιολογεί τα αστρονομικά δίδακτρα παραπέμποντας, ακριβώς, στο αναγνωρισμένο status του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ακόμη και αν δεν έχει αριστεύσει πριν ακόμη αποφοιτήσει θα έχει βρει δουλειά στην ελεύθερη αγορά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος εγγραφεί σε Πανεπιστήμιο της λίστας των καλύτερων του κόσμου έχει απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση.

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Μαζί με το Γέιλ και το Πρίνστον σχηματίζει τα λεγόμενα "Μεγάλα Τρία Πανεπιστήμια" της Αμερικής.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που συμπληρώνεται ο κατάλογος των κορυφαίων ΑΕΙ στον κόσμο, αυτός καταρτίζεται από το Times Higher Education με μια μέθοδο εξαιρετικά σύνθετη, προκειμένου να επιτυγχάνεται το αξιόπιστο και αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βρετανικός Οργανισμός λαμβάνει υπόψη του δεδομένα από 10 εκατ. διαφορετικά σημεία καταγραφής, από 2.500 ΑΕΙ σε 93 χώρες.

Επιπλέον η κατάταξη των ΑΕΙ διαμορφώνεται κυρίως με βάση την κρίση των εργοδοτών, ήτοι εκείνων που κατεξοχήν γνωρίζουν πού θα αναζητήσουν τα πιο ικανά και εξελίξιμα στελέχη μεταξύ εκατομμυρίων αποφοίτων στην, παγκοσμιοποιημένη πλέον, αγορά εργασίας.

Στην τελευταία εκδοχή της κατάταξης, τα 250 καλύτερα ΑΕΙ αντιστοιχούν σε 43 χώρες του πλανήτη. Το ότι μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, εκτός από στεναχώρια και απογοήτευση προκαλεί προβληματισμό για το επίπεδο και τη φήμη των εγχώριων ΑΕΙ.

Δείτε επίσης