Κόσμος

Όλαφ Σολτς: Νέα στήριξη για διζωνική, δικοινοτική, λύση του Κυπριακού

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη πως η χώρα του παραμένει υπέρμαχος των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών

λαφ Σολτς: Νέα στήριξη για διζωνική, δικοινοτική, λύση του Κυπριακού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Tην στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια δηλώσεων μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει την πρόθεση να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλών για την επίλυση του ζητήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας όλων των χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Όπως ανέφερε υπάρχουν καλές ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας: «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες».

Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική, αλλά τα προβλήματα (των δύο χωρών) «πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο πως η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια.

Επιπλέον, σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρασίας- εμμέσως και για την προσπάθεια προσάρτησης επαρχιών από την ρωσική κυβέρνηση- και στην παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία - μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας -, ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο αξιώνει η Τουρκία» για μία «λύση δύο κρατών». Όμως, κάλεσε την κυβέρνηση της Άγκυρας να αλλάξει στάση, καθώς όπως ανέφερε η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει τελικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,με κίνδυνο την απομόνωσή της: «Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της».

Δείτε επίσης