Κόσμος

Handelsblatt: Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τώρα τόσο περιζήτητα

Γιατί οι ξένοι αγοραστές και ειδικά οι Γερμανοί επενδυτές ψάχνουν για κατοικίες σε νησιά όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος

Ελληνικά ακίνητα: Γιατί είναι τόσο περιζήτητα τώρα, εξηγεί η Handelsblatt
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ακίνητα στην Ελλάδα αναζητούν ολοένα και περισσότεροι ξένοι αγοραστές και ειδικά Γερμανοί επενδυτές, για να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως παραθεριστικές κατοικίες είτε ως μόνιμες όταν αποσυρθούν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Στην τάση αυτή αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της, που υπογράφεται από την ανταποκριτή της στη χώρα μας Γκερντ Χέλερ, εξηγεί τους λόγους που τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν ζήτηση.

«Χάρη σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έχουν επίσης εκσυγχρονιστεί εκ βάθρων αεροδρόμια, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Το δίκτυο 5G εγκαθίσταται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους 'ψηφιακούς νομάδες' που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη DW, συμπληρώνοντας ότι ειδικότερα οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνον ως εξοχικά, αλλά και ως κατοικίες για την ηλικία της συνταξιοδότησης. Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».

Όμως, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπτίπτει ο ΦΠΑ 24%, που θα οφειλόταν κανονικά για την αγορά νέων ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς

Handelsblatt

Δείτε επίσης