Κόσμος

Κίνα: Κύμα διαδηλώσεων για την άρση του lockdown

O κόσμος φώναζε «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!»

Κίνα: Κύμα διαδηλώσεων για την άρση του lockdown
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κίνα όπου πλήθος κόσμου καταγγελλεί το ΚΚΚ και διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα για τον κορωνοϊό στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, πυροδοτούμενες από την εκτεταμένη οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς κατά της Covid-19 που επιβάλλονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αλλά και την οργή για μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και η οποία αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα.

Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που δείχνει την απελπισία των ανθρώπων, ένα πλήθος στη Σαγκάη ζήτησε την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ ερχόμενο σε αντιπαράθεση με την αστυνομία το Σάββατο, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter. Οι Κινέζοι συνήθως αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του, υπό το φόβο των αντιποίνων.

«Κάτω το Κομμουνιστικό κόμμα! Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ!», φώναζαν.

Σε άλλα πλάνα, ο κόσμος φώναζε «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!», ακολουθούμενος από επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις «Ελευθερία! Ελευθερία!». Το σύνθημα απηχούσε το κάλεσμα ενός μοναχικού διαδηλωτή στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείωμα κολλημένο σε φανοστάτη στο μεσαίο τμήμα του αριστοκρατικού δρόμου Ουρούμτσι της Σαγκάης αναφέρει: «Στους φίλους μας στο Ουρούμτσι: Σας αγαπώ όπως αγαπώ αυτόν τον δρόμο, όπως αγαπώ την οικογένειά μου. 26 Νοεμβρίου 22».

Λογοκρίνουν τις διαμαρτυρίες τα κινεζικά μίντια

Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο στο Sina Weibo που διαγράφηκαν αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στο Ναντζίνγκ, στην ανατολική Κίνα, δύο φοιτητές σήκωσαν λευκά φύλλα χαρτιού σε μια πλατεία της πανεπιστημιούπολης το Σάββατο. Το βράδυ, τους συνόδευσε πλήθος φοιτητών που άναψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».

Ένας από τους νεαρούς επευφημήθηκε από το πλήθος καθώς είπε: «Παλιά ήμουν δειλός, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσω για εκείνους που χάθηκαν!» Οι κλήσεις προς το πανεπιστήμιο για σχολιασμό δεν απαντήθηκαν.

Δείτε επίσης