Κόσμος

Κίνα:Τανκς στους κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων για καταστολή των διαδηλώσεων

Η πολιτική για μηδενική Covid των Κινεζικών Αρχών προκαλεί αντιδράσεις

Κίνα:Τανκς στους κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων για καταστολή των διαδηλώσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα απρόβλεπτη τροπή παίρνει η κατάσταση στην Κίνα μετά την σημερινή εμφάνιση των τανκς σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων με σκοπό την καταστολή των πολιτών που αντιδρούν στα σκληρά λοκ ντάουν όπου επιβάλλουν οι Κινεζικές Αρχές για εκμηδενισμό των κρουσμάτων κορωνοιού.

Πολλοί έσπευσαν να θυμηθούν την σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν πριν από 33 χρόνια με την εμφάνιση των στρατιωτικών αγημάτων, στους δρόμους της Σανγκάη, της Γουχάν και της Χανγκτσόου. Τα βίντεο ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν στα social media και φαίνεται να φανερώνουν ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να λάβουν άλλου είδους μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων προκαλεί ανατριχίλα καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα καταλήξει η κατάσταση.

Οι Κινέζοι σε πάρα πολλές πόλεις έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής των σκληρών λοκ ντάουν που επιβάλλουν οι Αρχές με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοιού.

Οι διαδηλώσεις θεωρούνται πρωτοφανείς για τα Κινεζικά δεδομένα και για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και του προέδρου της, του Σι Τζινπίνγκ.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων με ξεκάθαρα μηνύματα επίδειξης ισχύος, βγάζοντας τα τανκς στους δρόμους της πόλης.

Με βάσει τα όσα ανεβαίνουν στα social media, οι περισσότερες μετακινήσεις των τανκς γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπήρξαν, όμως, πολίτες που τα είδαν σε κεντρικούς δρόμους μες στο μεσημέρι. Άλλωστε, οι Κινεζικές Αρχές σπεύδουν να χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις υποκινούμενες από ξένες επιρροές αποκαλώντας τες «εχθρικές δυνάμεις».

Πάντως η οργή των πολιτών για την αυστηρή πολιτική της μηδενικής COVID γιγαντώνεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά η σπίθα που προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν μια φονική πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.

Δείτε επίσης