Κόσμος

Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται και για ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο

150 στελέχη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας για να συζητήσουν και να οργανώσουν την νατοική αντίδραση σε πιθανές ρωσικές

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΝΑΤΟ υπό τον φόβο ψηφιακής επίθεσης από την Ρωσία.

Για το λόγο αυτό οι Νατοικοί αξιωματούχοι σε μια προσπάθεια να είναι πανέτοιμοι στο ενδεχόμενο ψηφιακού κυβερνοπολέμου πραγματοποίησαν σενάριο μεγάλης άσκησης.

Στην άσκηση με ονομασία Αποτροπή «ψηφιακής επίθεσης σε νησί» συμμετείχαν σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου από 40 χώρες και είχε σκοπό να είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ στην οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση από πλευράς της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Politico που δημοσιεύει ένα εκτενές δημοσίευμα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνοπολέμου, περίπου 150 στελέχη του ΝΑΤΟ με ειδίκευση τον κυβερνοχώρο συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν και να οργανώσουν την νατοική αντίδραση σε πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Το σενάριο αυτό δεν είναι απίθανο καθώς το Κίεβο εκτός από τις πυραυλικές επιθέσεις καλείται καθημερινά να αμυνθεί στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερ να παραβιάσουν κρίσιμες υποδομές της.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ έναν ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο στον οποίο οι κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιούνται με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως τα φυσικά πλήγματα – όπως η διακοπή κρίσιμων υπηρεσιών όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και η παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους. Η κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας μαζί με τεχνικούς εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, επιχείρησαν να απαντήσουν, βάσει σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους.

Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο. Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα απαντούσε σε μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον κράτους – μέλους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί το Άρθρο 5. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του άρθρου 5 φέτος έπειτα από εκτεταμένη ιρανική κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της χώρας. Βάσει του άρθρου 5, ενδεχόμενη επίθεση κατά κράτους – μέλους, θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση διεξήχθη στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και άνοιξε το 2021 για να χρησιμεύσει ως κέντρο εκπαίδευσης των εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σχετικά με τον τρόπο συντονισμού και αντίδρασης σε επιθέσεις όπως αυτές τώρα στην Ουκρανία. Το κτίριο παρέχει στους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου μια ασφαλή τοποθεσία με αυτόνομα δίκτυα υπολογιστών που μπορούν να προσομοιώσουν κυβερνοκαταστροφές. Το κτίριο διαθέτει τόσο μη διαβαθμισμένους όσο και διαβαθμισμένους χώρους και σπάνια ανοίγει τις πόρτες του στον Τύπο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ασφαλείς. Τέλος, απαγορεύτηκε στους συμμετέχοντες να φέρουν προσωπικές συσκευές στον χώρο.

Δείτε επίσης