Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναμένεται νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων

Τουλάχιστον δύο νεκροί από το χτύπημα στη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναμένεται νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανανέμεται νέα ρωσική επίθεση στο Κιεβο και σε άλλες περιοχές ανά την ουκρανική επικράτεια. Οι αρχές το αποδίδουν σε επερχόμενο νέο κύμα ρωσικής πυραυλικής επίθεσης. «Οι πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούριι Ιχνατ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια στην επαρχία Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

Αξιωματούχος της πόλης Ζαπορίζια ανέφερε ότι κτίρια χτυπήθηκαν στα προάστια της πόλης και ορισμένοι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία και οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για νέο κύμα ρωσικής πυραυλικής επίθεσης.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Κιέβου τόνισε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν τεθεί σε λειτουργία στην περιοχή και προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια.

Πάροχος ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί στη βόρεια επαρχία Σούμι από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις.

Το «κόκκινο τηλέφωνο»

Το «κόκκινο τηλέφωνο», η επικοινωνία μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, που ενεργοποιήθηκε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα, πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά κατά την διάρκεια που οι Ρώσοι πολιορκούσαν το Κίεβο.

Στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, ήχησε ξανά κατά τον συριακό εμφύλιο και είχε στόχο την αποφυγή των ατυχημάτων ή των παρεξηγήσεων. Μόλις το Ουκρανικό παροξύνθηκε με τη ρωσική εισβολή, τον χειρισμό του «κόκκινου τηλεφώνου» από πλευράς ΗΠΑ ανέλαβε ο στρατός, συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση, η οποία εδρεύει στη Στουτγάρδη και έχει ως ζώνη ευθύνης της την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας).

Από πλευράς Ρωσίας, ο χειρισμός του «κόκκινου τηλεφώνου» ανατέθηκε στο Κέντρο Διαχείρισης Εθνικής Αμυνας. Το τωρινό «κόκκινο τηλέφωνο» δοκιμάζεται δύο φορές την ημέρα, με την εξής διαδικασία: ένας ρωσομαθής αμερικανός στρατιωτικός καλεί από το Βισμπάντεν τους ρώσους στρατιωτικούς και λαμβάνει την απόκρισή τους, και κατ’ αυτόν τον τρόπο βεβαιώνονται αμφότερες οι πλευρές ότι η γραμμή επικοινωνίας υφίσταται και ας μένει αχρείαστη.

Εκπαιδεύονται μαζί Ρώσοι και Λευκορώσοι

Στρατιώτες από την Ρωσία και τη Λευκορωσία εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν ως ενιαία δύναμη, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Λουκασένκο έκανε αυτή τη δήλωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στο Μινσκ το Σάββατο, όπως αναφέρει το RT στο κανάλι του στο telegram.

«Σήμερα προετοιμαζόμαστε σαν μια ενιαία δύναμη, ένας ενιαίος στρατός», δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι εκπαιδευτές από τις δύο χώρες εκπαιδεύουν ο ένας τα στρατεύματα του άλλου. «Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν κρύψαμε αυτό το γεγονός. Λοιπόν, είναι αδύνατο να το κρύψει κανείς σε έναν σύγχρονο κόσμο», προσέθεσε ο Λευκορώσος ηγέτης και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Λουκασένκο επέμεινε ότι τόσο το Μινσκ όσο και η Μόσχα «δεν ήθελαν και δεν θέλουν πόλεμο», αλλά συνεργάζονται για να μπορέσουν να «αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση».

Δείτε επίσης