Κόσμος

Πολωνία: Πιέζει την Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Προτείνει Διεθνής Διάσκεψη με την συμμετοχή της Ελλάδας

Πολωνία: Πιέζει την Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις Γερμανικές αποζημιώσεις ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί η Πολωνική κυβέρνηση από το Βερολίνο, επιδιώκοντας μάλιστα την διεθνοποίηση του θέματος με την πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης.

«Η Πολωνία αυξάνει την πίεση προς τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις» αναφέρει το δίκτυο ZDF με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο (6 και 7 Δεκεμβρίου) του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών και επιτετραμμένου για θέματα πολεμικών επανορθώσεων, Αρκάντιους Μουλάρτσικ.

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών είχε αναλάβει πρόσφατα τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας για τη διεκδίκηση από τη Γερμανία αποζημιώσεων οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν από ειδική επιτροπή του πολωνικού κοινοβουλίου και έχουν επιδοθεί ήδη στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Πολωνού πολιτικού στο Βερολίνο η οποία ολοκληρώνεται αύριο, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Tο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες. Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μια επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora: στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ».

Παράλληλα προκαλεί αίσθηση η Πολωνική πρόταση που κάνει λόγο για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα τον πολεμικών αποζημιώσεων που αφορά πολλές χώρες.

Εκτός από την Πολωνία και η Ελλάδα διεκδικεί τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία, οι οποίες, όπως διατείνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά παραμένουν ενεργές στο ακέραιο. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν υπάρξει ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο Μουλάρτσικ συνεχίζει: «Δεν είναι δυνατόν η γερμανική κυβέρνηση να μην επιληφθεί του θέματος μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πρέπει να διεξαχθεί διάλογος διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν αρνητικές για τη γειτονία μας». Σύμφωνα με το dpa ήδη πριν από δύο εβδομάδες η Πολωνία απέστειλε επίσημη διπλωματική νότα σε 51 χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινοποιώντας τις θέσεις της πάνω στο ζήτημα και «ζητώντας κατανόηση».

Πάντως η κυβέρνηση της Βαρσοβίας δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους. «Τίποτα κάτω από το χαλί» τόνισε ο Πολωνός υφυπουργός σχολιάζοντας την πάγια γερμανική θέση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έληξε με τη συμφωνία 2 συν 4 του 1990. Η Γερμανία ακολουθεί από τη δεκαετία του 1950 την πολιτική «της αποσιώπησης, της παραγραφής και της λήθης» αναφέρει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο «για ανθρώπους στην Πολωνία που μια ζωή αναζητούσαν δικαιοσύνη και δεν τη βρήκαν» την ώρα που καταβάλλονται στη Γερμανία συντάξεις «σε πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ και μέλη των SS».

Δείτε επίσης