Κόσμος

Τα Εμιράτα «κάρφωσαν» τον Παντσέρι - Ο Τζιόρτζι διπλός «κατάσκοπος» Κατάρ-Μαρόκου

Αποκαλύψεις για «παιχνίδι» κατασκόπων και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών φέρνουν στο «φως» τα ιταλικά ΜΜΕ

Qatargate: Αποκαλύψεις για «παιχνίδι» κατασκόπων και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εμπλοκή κατασκόπων και μυστικών υπηρεσιών, κυρίως του Μαρόκου, στο σκάνδαλο QatarGate «βλέπουν» τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ιταλοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το «κουβάρι» της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν η βελγική μυστική υπηρεσία ανακάλυψε πως υπήρχε… δάκτυλος του Μαρόκου και του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, λένε, ενημερώθηκε η Εισαγγελία των Βρυξελλών που άναψε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή έρευνας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν ένα είδος… διπλού πράκτορα του Κατάρ και του Μαρόκου.

Τα ΜΜΕ της Ιταλίας ανέφεραν επίσης, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των Εμιράτων, όταν έμαθαν την όλη ιστορία ειδοποίησαν εκείνες του Βελγίου για το ζήτημα.

La Repubblica: Η «κλίκα» Πανσέρι,Τζόρτζι, Κοτσολίνο

Η εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για ύπαρξη «κλίκας» και τονίζει πως οι ερευνητές είναι σίγουροι πως Παντσέρι και Τζόρτζι μοιράστηκαν τα πάντα 50-50, με στόχο μετρητά και δώρα. Επίσης η La Repubblica αναρωτιέται στον τίτλο της: «Είναι ο Κοτσολίνο ο τρίτος άνδρας: δρούσε για χρήματα».

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η… τριμελής κλίκα των Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και Αντρέα Κοτσολίνο είχε… συνεργασία με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Η ομάδα έπαιρνε λεφτά για τις… υπηρεσίες της, ενώ το 2019 φέρεται να τα είχε συμφωνήσει να προσφέρει τις… υπηρεσίες της και στο Μαρόκο, με αδρά αμοιβή. Ο Κοτσολίνο, πάντως, δεν έχει μπει ακόμα στο στόχαστρο της έρευνας, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι χρηματίστηκε.

Στην πρώτη ανάκριση του από τις βελγικές αρχές ο Κοτσολίνο μίλησε για περισσότερες από δώδεκα ώρες. Από την άλλη, ο Τζιόρτζι όταν ρωτήθηκε για τον Κοτσολίνο, δηλαδή αν ο Παντσέρι είχε πληρώσει ποτέ τον Ιταλό ευρωβουλευτή, είπε ότι… υπέθεσε ότι μπορεί να είχε γίνει κάποια συναλλαγή. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Κοτσολίνο διέψευσε τα σενάρια αυτά: «Είμαι εντελώς ξένος στην έρευνα. Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, δεν έχω ερευνηθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Κοτσολίνο, είπε: «Δεν είχα ποτέ κανένα προσωπικό όφελος και θα αγωνιστώ για να ρίξω πλήρες φως στις αβάσιμες υποψίες».

Ο Κοτσολίνο λέει ότι είναι έτοιμος να ανακριθεί, αλλά προς το παρόν οι Βέλγοι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εναντίον του χωρίς να ζητήσουν άδεια από το Κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Guardia di Finanza (Ομάδα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας) έχει εξουσιοδοτηθεί από την Εισαγγελία του Μιλάνου να «ψάξει» στους λογαριασμούς των Παντσέρι και Τζιόρτζι και να αναλύσει τις τραπεζικές κινήσεις τους, τις πιστωτικές τους κάρτες, την αγορών ακινήτων την τελευταία περίοδο με βάση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς, που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών με ή χωρίς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ομάδα που φέρεται να πούλησε την επιχείρησή της με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά», ανέφερε ο Εισαγγελέας.

Τα ταξίδια Παντσέρι σε Ραμπάτ και Ντόχα

Η Corriere della Sera αναφέρει ότι: «Μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες του Παντσέρι κορυφώνονται με δύο ταξίδια που παρακολουθούνται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στο Βέλγιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα» .

«Είναι η στιγμή που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο κερδίζει έδαφος, ενώ στο Κατάρ προχωράνε οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Μουντιάλ», αναφέρει η Corriere della Sera και συνεχίζει: «Είναι την ίδια στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουροι ότι μπορούν να υπολογίζουν, επειδή τους έχουν ανταμείψει με δωροδοκίες σε μετρητά, πολλά μετρητά και πολυτελή δώρα», τονίζει η εφημερίδα.

Μια αναταραχή, που σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν διαφεύγει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Εμιράτων, οι οποίες ειδοποιούν εκείνες του Βελγίου, οι οποίες εμπλέκουν τους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Οι επαφές του Παντσέρι

Ο Παντσέρι φαίνεται να έκανε δυο ταξίδια σύμφωνα με την εφημερίδα. Το πρώτο έχει προορισμό το Κατάρ και το δεύτερο το Μαρόκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Παντσέρι ταξίδεψε στο Μαρόκο και σε άλλες περιπτώσεις και, όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, ήταν μαζί με κάποιον, του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις μαροκινές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμονές, φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των βορειοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας από τους άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το ένα από τα δύο σκέλη της έρευνας για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο 67χρονος Abderrahim Atmoun, πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. Συνδέεται με συχνές σχέσεις με τον Panzeri, τον Francesco Giorgi και τον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και του Αντρέα Κοτσολίνο.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα γράφει ότι οι ερευνητές φέρονται επίσης να κατέγραψαν συναντήσεις μεταξύ του πρέσβη και του Κοτσολίνο, μερικές φορές παρουσία του Παντσέρι. Αν και αυτό δεν αποτελεί από μόνο του έγκλημα, όπως η συνάντηση στο Ραμπάτ για να συζητήσουν το θέμα των μεταναστών, εξυπηρετεί τους εισαγγελείς για να δείξουν ότι οι τρεις τους ήταν πολύ κοντά.

Ένα γαϊτανάκι στο οποίο ο Τζιόρτζι, σύζυγος της πρώην αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, λέγεται ότι έπαιζε το ρόλο του απεσταλμένου του Παντσέρι. Το Κατάρ φέρεται επίσης να έστειλε λεφτά για δωροδοκίες σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε επίσης