Κόσμος

Κροατία: Η Βουλή απέρριψε τη συμμετοχή στην υποστήριξη του ουκρανικού στρατού

Από τους 107 που ψήφισαν στη Βουλή των 151 εδρών, οι 97 ψήφισαν υπέρ. Δέκα βουλευτές ψήφισαν κατά.

Κροατία: Η Βουλή απέρριψε τη συμμετοχή στην υποστήριξη του ουκρανικού στρατού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κροάτες βουλευτές δεν ενέκριναν οριακά σήμερα την πρόταση η χώρα να συμμετάσχει σε αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού μετά από ώρες έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο, που αντικατοπτρίζει τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας.

Μια πλειοψηφία δύο τρίτων χρειαζόταν για να εγκριθεί η πρόταση που θα περιελάμβανε τη δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 100 Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των κροατικών ενόπλων δυνάμεων.

Από τους 107 που ψήφισαν στη Βουλή των 151 εδρών, οι 97 ψήφισαν υπέρ. Δέκα βουλευτές ψήφισαν κατά.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι δεν επιθυμούσαν να γίνουν όμηροι της πολιτικής διαφωνίας των κορυφαίων ηγετών κ ανέφεραν ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για θέματα που συνήθως εγκρίνονται από τον πρόεδρο σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Οκτώβριο να δημιουργήσει την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) και διόρισε έναν Πολωνό στρατηγό να ηγηθεί της εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην Πολωνία.

Ο Μιλάνοβιτς αρνήθηκε να εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για ένταξη της Κροατίας στην EUMAM Ουκρανίας. Τόνισε ότι η Κροατία δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο και ότι η έγκριση της πρότασης θα παραβίαζε το Σύνταγμα, καθώς δεν διευκρινίζει τη βάση για να ανακηρυχθεί η Ουκρανία σύμμαχος, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έστειλε την πρόταση στο κοινοβούλιο, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων σε στρατιωτικά θέματα.

«Η συμμετοχή σε αυτή τη στρατιωτική αποστολή είναι απλά μια συνεπής, ηθική και λογική απόφαση της Κροατίας, προς το εθνικό της συμφέρον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς πριν από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας την κριτική ότι παραβιάστηκαν νομικές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης