Κόσμος

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο υποδέχθηκε τον Ζελένσκι στα κίτρινα και μπλε

Στη διάρκεια της νύκτας και το δημαρχείο της Ουάσινγκτον φωταγωγήθηκε στα κίτρινα και τα μπλε

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο στα κίτρινα και τα μπλε για να υποδεχθεί τον Ζελένσκι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπλε και κίτρινα παντού, σημαίες και επευφημίες : τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υποδέχθηκαν χθες Τετάρτη θερμά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εκφώνησε ιστορική ομιλία ενώπιόν τους.

Πολλές γυναίκες πολιτικοί φορούσαν μπλε ταγέρ ή κίτρινες εσάρπες, ενώ κάποιοι άνδρες φορούσαν τα χρώματα της Ουκρανίας στη μπουτονιέρα τους, ένας μάλιστα είχε βάλει μια μικρή ουκρανική σημαία στην τσέπη του σακακιού του.

Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός υπό τις επευφημίες των κοινοβουλευτικών οι οποίοι έμειναν όρθιοι επί σχεδόν δύο λεπτά και τον χειροκροτούσαν, ενώ τρεις κρατούσαν και μια ουκρανική σημαία.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η Λόρεν Μπέμπερτ και ο Ματ Γκεντζ –ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόνανλτ Τραμπ-- επέλεξαν να μην χειροκροτήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η ομιλία του Ζελένσκι διήρκησε 20 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων οι κοινοβουλευτικοί συχνά τον χειροκροτούσαν, ενώ κάποιες στιγμές γέλασαν, όπως όταν για παράδειγμα ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σηκώθηκαν και πάλι όρθια για να τον χειροκροτήσουν.

Στους εξώστες κάποια μέλη της ουκρανικής διασποράς φώναζαν: «Slava Oukraini» (δόξα στην Ουκρανία), με πολλούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Χριστούγεννα και ουκρανικές σημαίες

Πριν να ανακοινωθεί η επίσκεψη Ζελένσκι οι μεγάλοι δρόμοι της Ουάσινγκτον είχαν στολιστεί για τα Χριστούγεννα, όμως για μία ημέρα ουκρανικές σημαίες γέμισαν την αμερικανική πρωτεύουσα.

Κλειστή για την κυκλοφορία η διάσημη λεωφόρος Πενσιλβάνια, που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ήταν γεμάτη με ουκρανικές σημαίες, δίπλα στις αμερικανικές.

Ωστόσο υπήρχαν και διαφωνίες για τους στολισμούς. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μπίσοπ εξέφρασε στο Twitter την ανησυχία του ότι η ουκρανική σημαία θα υψωθεί «πιο ψηλά από αυτή των ΗΠΑ».

Εξάλλου στη διάρκεια της νύκτας το δημαρχείο της Ουάσινγκτον φωταγωγήθηκε στα κίτρινα και τα μπλε.

«Όπλα, όπλα, όπλα»

Μπροστά από τον Λευκό Οίκο, στην πλατεία Λαφαγέτ είχαν συγκεντρωθεί συνεργεία τηλεοπτικών δικτύων όλου του κόσμου, όπως και μερικοί διαδηλωτές που πήγαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Ντυμένη με τη σημαία της χώρας της η Γιαρέμα, μια 17χρονη Ουκρανή που σπουδάζει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πήγε στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα να δει τον Ζελένσκι.

«Ήρθα για να εκφράσω τη στήριξή μου στον πρόεδρό μας και την Ουκρανία», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα πρέπει να ζητήσει ο Ζελένσκι από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η νεαρή απάντησε: «όπλα, όπλα, όπλα».

Ενισχυμένη ασφάλεια

Εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας, αλλά και της Μυστικής Υπηρεσίας που προστατεύει σημαντικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, είχαν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια της επίσκεψης του Ζελένσκι.

Γύρω από το Κογκρέσο αστυνομικοί πεζή, με ποδήλατα ή σε οχήματα έκαναν περιπολία, με στολές ή με πολιτικά ρούχα, πριν την άφιξη στον λόφο του Καπιτωλίου του Ουκρανού προέδρου.

Το κτίριο του Κογκρέσου, το οποίο συνήθως επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ήταν σχεδόν άδειο, με εξαίρεση μερικούς εργαζόμενους και αστυνομικούς.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Ρωσία έχει πράκτορες στη χώρα και ενδέχεται να προσπαθήσει κάτι», δήλωσε στο ABC αξιωματούχος της αστυνομίας του Καπιτωλίου. «Γνωρίζουμε το διακύβευμα».

Δείτε επίσης