Κόσμος

«Στροφή» Πούτιν: Χρησιμοποίησε πρώτη φορά τη λέξη «πόλεμος» για την Ουκρανία

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι η παρατήρηση του Πούτιν δεν ήταν σκόπιμη και πιθανότατα ήταν ολίσθημα της γλώσσας

«Στροφή» Πούτιν: Χρησιμοποίησε πρώτη φορά τη λέξη «πόλεμος» για την Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Πέμπτη τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη γνωστή φορά που παρέκκλινε δημόσια από την προσεκτικά σχεδιασμένη περιγραφή της εισβολής της Μόσχας ως «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» 10 μήνες μετά την έναρξή της.

«Στόχος μας δεν είναι να διευρύνουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά, αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό».

Οι επικριτές του Πούτιν λένε ότι η χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ουσιαστικά παράνομη στη Ρωσία από τον Μάρτιο, όταν ο Ρώσος ηγέτης υπέγραψε νόμο λογοκρισίας που καθιστά έγκλημα τη διάδοση «πλαστών» πληροφοριών σχετικά με την εισβολή, με ποινή. φυλάκιση έως και 15 ετών για όποιον καταδικαστεί.

Έτσι, η χρήση της λέξης από τον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Νικίτα Γιουφέρεφ, βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία λόγω της αντιπολεμικής του στάσης, είπε την Πέμπτη ότι ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διώξουν τον Πούτιν γιατί «διέδωσε ψεύτικες πληροφορίες για τον στρατό».

«Δεν υπήρχε κανένα διάταγμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν κηρύχθηκε πόλεμος», έγραψε ο Yuferev στο Twitter. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τέτοια λόγια για τον πόλεμο».

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν ότι η παρατήρηση του Πούτιν δεν ήταν σκόπιμη και πιθανότατα ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι λένε σχετικά στοιχεία μέσα στο Κρεμλίνο τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί και δισεκατομμύρια δολάρια υποδομής έχουν καταστραφεί από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να περιγράψει την επίθεσή του. Έχει πλαισιώσει τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα ως μια εκστρατεία «αποναζικοποίησης» –μια περιγραφή που απορρίπτεται από ιστορικούς και πολιτικούς παρατηρητές– και έχει περιγράψει όλο και περισσότερο την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας ως πατριωτική και σχεδόν υπαρξιακή αιτία.

Δείτε επίσης