Κόσμος

Ιταλία: Ζεστά και αισιόδοξα, τα φετινά Χριστούγεννα

Είναι σαφές ότι -έστω και αν τα προβλήματα δεν λείπουν- υπάρχει θέληση για επιστροφή σε κλίμα ξενοιασιάς

Ιταλία: Ζεστά και αισιόδοξα, τα φετινά ιταλικά Χριστούγεννα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι Ιταλοί προσπαθούν να τιμήσουν τις παραδόσεις των Χριστουγέννων, αλλά και να αφήσουν πίσω τους άγχη και δυσκολίες. Δεκατρία εκατομμύρια πολίτες, τις ημέρες αυτές έφυγαν για διακοπές, με αύξηση 14% σε σχέση με την πέρυσι.

Το 87% παραμένει εντός εθνικών συνόρων ενώ σύμφωνα με έρευνα Ixè- Coldiretti, όσοι επέλεξαν να «αποδράσουν» από τις πόλεις θα ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, 575 ευρώ. Είναι σαφές ότι -έστω και αν τα προβλήματα δεν λείπουν- υπάρχει θέληση για επιστροφή σε κλίμα ξενοιασιάς, στην πραγματικότητα της προ κορονοϊού εποχής.

Στην πανέμορφη Νάπολη, τις τελευταίες αυτές ώρες πριν την γέννηση του Ιησού, πρωτότυπα, αλλά και συμφέροντα δώρα. Ο κάθε ναπολιτάνος θα ξοδέψει 190 ευρώ ενώ πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 240. Είναι οι συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης η οποία, όμως, δεν κατάφερε να σβήσει την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, όπως και την ευχαρίστηση που προσφέρει η ανταλλαγή, έστω και ενός συμβολικού δώρου. Τί αγοράζουν, φέτος, οι Ιταλοί; Κυρίως ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και γαστρονομικά προϊόντα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κουζίνα της γειτονικής μας χώρας, είναι από τις πλουσιότερες και νοστιμότερες του κόσμου. Από τα πιο γευστικά εδέσματα των Χριστουγέννων, μπορούμε να θυμίσουμε τα μακαρόνια με κρέμα μαύρου λάχανου, σαρδέλες και τηγανητό ψωμί, μπουκίτσες χοιρινού σερβιρισμένες σε μπολ πορτοκαλιού, αλλά και την παραδοσιακή στρατσιατέλα της Ρώμης: ζουμί κρέατος με αυγολέμονο, παρμεζάνα και τριμμένη φλούδα από λεμόνι.

Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Ιταλών, φυσικά, δεν λείπουν τα τορτελίνια με ζωμό, τα κανελόνια, και μοσχαρίσια παϊδάκια και αγκινάρες.

Όποιος βρεθεί, τις ημέρες αυτές, στην Ρώμη και σε κάθε άλλη ιταλική πόλη, δεν πρέπει να ξεχάσει, φυσικά, να επισκεφθεί τις αμέτρητες, σχεδόν, φάτνες των διαφόρων εκκλησιών. Η πιο γνωστή, φυσικά, βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας Φραγκίσκος, αύριο πρωί, θα ευλογήσει τους πιστούς, με το μήνυμά του «urbi et orbi», «προς την πόλη και τον κόσμο». Φέτος, στην πραγματικότητα, κάτω από τις κιονοστοιχίες της πλατείας, εκτίθενται εκατόν τριάντα φάτνες, προερχόμενες από όλες, σχεδόν, τις χώρες του κόσμου.

Από την πιο μεγάλη, μέχρι την πιο μικρή ενορία, όλες έχουν την δική τους αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου. Διότι η πραγματική παράδοση της Ιταλίας, ιδίως στον Νότο, είναι αυτή του «πρεζέπε», της φάτνης, και όχι του βορειότερου, χριστουγεννιάτικου δέντρου. Φτάνει να θυμηθούμε το εξαιρετικό έργο του Εντοάρντο Ντε Φιλίππο, τα «Χριστούγεννα στην οικία Κουπιέλλο».

Τα φετινά, ιταλικά Χριστούγεννα, τέλος, σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη θα είναι ζεστά και ηλιόλουστα, με θερμοκρασία μέχρι και 25 βαθμούς. Μετά τις οικογενειακές συναντήσεις και το σχεδόν ατέλειωτο αυριανό γεύμα, οι Ιταλοί θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια ευχάριστη βόλτα στις πόλεις τους, αλλά και στα διάφορα θέρετρα.

Οι μόνοι που δηλώνουν ήδη απογοητευμένοι, είναι οι λάτρεις του σκι, οι οποίοι βλέπουν το χιόνι να μειώνεται διαρκώς. Όσοι προτιμούν, όμως, τους ανοικτούς χώρους και το περπάτημα, δεν αποκλείεται να γευθούν και ένα νόστιμο, χειροποίητο παγωτό . Διότι τα ασυνήθιστα αυτά , «ανοιξιάτικα Χριστούγεννα» επιτρέπουν στους Ιταλούς να κρατήσουν πιο μακριά την γρίπη και τον κορονοϊό και να προετοιμαστούν να υποδεχθούν την νέα χρονιά, με την αναγκαία δόση αισιοδοξίας.

Δείτε επίσης