Κόσμος

Κροατία: Επίσημα από σήμερα στη ζώνη Σένγκεν και το ευρώ

Πως καλωσόρισε την χώρα η πρόεδρος της Κομισιόν

Κροατία: Επίσημα από σήμερα στη ζώνη Σένγκεν και το ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Στην Σένγκεν βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σας εμπιστευτούμε και να βασιστούμε στην Κροατία» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσορίζοντας την Κροατία στη Ζώνη Σένγκεν και το ευρώ.

Σήμερα 1 Ιανουαρίου 2023 η Κροατία μπήκε επισήμως στη ζώνη Σένγκεν και το ευρώ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας προκειμένου να την καλωσορίσει όπως συνηθίζεται.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα χαράς και περηφάνειας όχι μόνο για την Κροατία αλλά και για τους Ευρωπαίους.

«Θα χρειαστεί να εργαστούμε πολύ στενά μαζί για να προστατεύσουμε τη ζώνη Σένγκεν και να διατηρήσουμε τα οφέλη της γιατί η Σένγκεν δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη» τόνισε, λέγοντας ότι η λειτουργία έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται προκλήσεις. Ωστόσο, όμως είπε, η ζώνη Σένγκεν έχει να κάνει με τη δέσμευση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κροατία δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το ένα σημαντικό επίτευγμα είναι να μπορούμε να περάσουμε τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους. Το να μπορούμε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας το ίδιο νόμισμα της ΕΕ είναι το άλλο» προσέθεσε.

Επίσης ανέφερε ότι το κοινό νόμισμα είναι κάτι που κάνει τις χώρες της ΕΕ «ισχυρές στο εσωτερικό, διευκολύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο πέρα από τα σύνορα, κάνοντας την οικονομία μας πιο ενεργή, βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, φέρνει μακροοικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία».

Τέλος η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν ανέφερε ότι «ως το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα παγκοσμίως, το ευρώ μάς κάνει πιο ισχυρούς στην παγκόσμια σκηνή . Πράγματι, το ευρώ είναι από τα καλύτερα συλλογικά μας επιτεύγματα και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα νόμισμα, έχει να κάνει με την ενότητα πέρα από τα σύνορα και πέρα από τις γλώσσες».

Δείτε επίσης