Κόσμος

Κίνα: Τραγικές μαρτυρίες από τους συγγενείς θυμάτων Covid στα αποτεφρωτήρια

«Νεκροφόρες στοιβαγμένες με πτώματα», ουρές στα αποτεφρωτήρια - Παιδιά καίνε τους γονείς τους στα σπίτια τους - Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία

Κίνα: Τραγικές μαρτυρίες από τους συγγενείς θυμάτων Covid στα αποτεφρωτήρια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κατάσταση στην Κίνα με την σαρωτική εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τους θανάτους στη χώρα, καθώς τα αποτεφρωτήρια και τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι μαρτυρίες σοκάρουν.

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής SUN, αναφέρεται η τραγική υπόθεση ενός άνδρα του οποίου η γιαγιά έχασε τη ζωή της από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε σε ένα μεγάλο αποτεφρωτήριο στην κινεζική πολή Τσενγκντού για να κανονίσει την κηδεία της.

Τότε, αντίκρισε «νεκροφόρες στοιβαγμένες με πτώματα» έξω από το κτίριο και έναν υπάλληλο που εξήγησε απολογητικά ότι, παρά την καύση περισσότερων από 1.000 πτωμάτων την ημέρα και την απαγόρευση των τελετών κηδείας, υπήρχε μεγάλη ουρά για στα αποτεφρωτήρια.

«Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε», είπε ένας από τους υπαλλήλους στο αποτεφρωτήριο.

«Πολλοί έχουν πεθάνει από τον Covid», πρόσθεσε ένας άλλος.

Σε μια άλλη συγκλονιστική μαρτυρία, το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι ένας άνδρας ανήρτησε ένα σημείωμα στους συγκατοίκους της πολυκατοικίας του στη Σαγκάη, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να κάψει τη μολυσμένη σορό του ίδιου του πατέρα του, καθώς δεν μπορούσε να βρει χώρο σε κανένα αποτεφρωτήριο σε αυτή την ευημερούσα κινεζική πόλη.

Μάχη για γιατρούς και νοσηλευτές

Το προσωπικό σε ένα νοσοκομείο, το οποίο παραπονέθηκε ότι δεν είχε ποτέ άλλοτε τόση δουλειά και ότι είχαν ξεμείνει από φάρμακα Covid, βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες ουρές κυρίως ηλικιωμένων ασθενών.

Στους περισσότερους από αυτούς που έφτασαν με ασθενοφόρο δόθηκε οξυγόνο για να βοηθηθούν. Οι φοιτητές ιατρικής διαμαρτυρήθηκαν για τις αμοιβές και απαίτησαν καλύτερη προστασία μετά την κατάρρευση ενός 23χρονου νεαρού γιατρού στο Τσενγκντού, ο οποίος πέθανε από υπερκόπωση ενώ είχε κολλήσει κορωνοϊό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε ολόκληρη τη χώρα η κρίση έχει ενταθεί καθώς γιατροί και νοσηλευτές αρρωσταίνουν, με περισσότερο από το μισό προσωπικό σε ορισμένα νοσοκομεία να απουσιάζει. Οι συνταξιούχοι γιατροί έχουν εκλιπαρήσει να επιστρέψουν στην πιεσμένη υγειονομική περίθαλψη της πρώτης γραμμής.

Δείτε επίσης