Κόσμος

Ο Μπολσονάρου «δεν συνδέεται με τις ταραχές» δηλώνει ο γιος του

Ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Φλόριντας, στην Μπραζίλια ξεκινούν οι ανακρίσεις των εκατοντάδων συλληφθέντων

Ο Μπολσονάρου «δεν συνδέεται με τις ταραχές» δηλώνει ο γιος του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πατέρας του δεν συνδέεται με τις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του εισέβαλαν και προκάλεσαν ζημιές στο Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, υποστήριξε σήμερα ο Φλάβιο Μπολσονάρου, γερουσιαστής και γιος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδές αφήγημα, σαν να είχε ο Μπολσονάρου οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», είπε ο Φλάβιο σε ομιλία του στη Γερουσία. «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (σ.σ. των προεδρικών εκλογών) τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος εισήχθη την Δευτέρα σε νοσοκομείο της Φλόριντας, όπου έφτασε στα τέλη του 2022, 48 ώρες προτού να λήξει η θητεία του. Σήμερα είπε στο CNN Brasil ότι μπορεί να τερματίσει νωρίτερα το ταξίδι του στις ΗΠΑ λόγω των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, και να επιστρέψει στη Βραζιλία πριν από τα τέλη του μήνα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει τις ανακρίσεις περίπου 1.000 διαδηλωτών που κρατούνται σε ένα γυμναστήριο της πρωτεύουσας αφού ο όχλος λεηλάτησε δημόσια κτίρια την Κυριακή. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου συνελήφθησαν την Δευτέρα, όταν ο στρατός διέλυσε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Μπραζίλια απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι διαδηλωτές προτού να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλωτές σε έναν καταυλισμό έξω από την έδρα του στρατού ζητούσαν να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου και η εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία, αφού ο Μπολσονάρου άφηνε αβάσιμα να εννοηθεί ότι διαπράχθηκε νοθεία σε βάρος του.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες, που έχει αναλάβει τις έρευνες για τις «αντιδημοκρατικές» διαμαρτυρίες, είπε σήμερα ότι θα πολεμήσει τους «τρομοκράτες» στην Μπραζίλια. «Η δημοκρατία θα επικρατήσει και οι βραζιλιάνικοι θεσμοί δεν θα λυγίσουν», είπε ο Μοράες κατά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ήδη πάντως διαφαίνεται ότι η ποινική έρευνα θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Οι περίπου 1.000 κρατούμενοι στο γυμνάσιο κοιμούνται στο πάτωμα, κάποιοι τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες και διαμαρτυρήθηκαν σε έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι κρατούνται «επ’ αόριστον» και δεν τρέφονται καλά. Τραγουδούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά τους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Περίπου άλλοι 200 διαδηλωτές κρατούνται σε μια φυλακή και περιμένουν να τους ασκηθούν διώξεις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις ταραχές της Κυριακής.

Δείτε επίσης