Κόσμος

Λαβρόφ: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση

Η Παντόρ έχει επανειλημμένως επιμείνει να μην στηρίξει η χώρα της καμία πλευρά

Λαβρόφ: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε μία δήλωση «βόμβα» προέβη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Νότια Αφρική όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ο οποίος και δήλωσε ότι ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Δύση. «Πλέον δεν μιλάμε για έναν υβριδικό πόλεμο Ρωσίας-Δύσης, αλλά για σχεδόν πραγματικό», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Παντόρ, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Όσον αφορά στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία, μιλάμε για το γεγονός ότι δεν πρόκειται πλέον για έναν υβριδικό πόλεμο, αλλά για πραγματικό, η Δύση προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας, προσπαθώντας να καταστρέψει ότιδήποτε ρωσικό έχει απομείνει στην Ουκρανία. Από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό -που υπάρχουν εκεί εδώ και αιώνες- ενώ επίσης έχουν απαγορεύσει και στους πολίτες να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», διευκρίνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν την εκπαίδευση στα ρωσικά, τα μέσα ενημέρωσης στα ρωσικά και νόμους που επί της ουσίας απαγορεύουν τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή:

«Οποιεσδήποτε πολιτιστικές επαφές που σχετίζονται με τη ρωσική γλώσσα απαγορεύονται και όλα αυτά υποστηρίζονται από τη Δύση. Όπως επίσης η Δύση υποστηρίζει τις τακτικές πορείες των νεοναζί με σβάστικες, με σύμβολα διχασμού που απαγορεύτηκαν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης... Η Δύση λοιπόν τα υποστηρίζει όλα αυτά».

στη Νότια Αφρική

O Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με την Νοτιοαφρικανή ομόλογό του Ναλέντι Παντόρ στην πρωτεύουσα Πρετόρια σε μια τυπική επίσκεψη, όπως την έχουν χαρακτηρίσει Νοτιοαφρικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης και η μικρή ουκρανική κοινότητα της χώρας καταδίκασαν την επίσκεψη.

Η Παντόρ έχει επανειλημμένως επιμείνει να μην στηρίξει η χώρα της καμία πλευρά και έχει επικρίνει τη Δύση για την επιλεκτική καταδίκη της Ρωσίας ενώ παράλληλα αγνοεί άλλες επιθετικές ενέργειες, όπως η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Παρότι η Νότια Αφρική έχει διακηρύξει την ουδετερότητά της ως προς τη σύγκρουση και απείχε από την ψηφοφορία των ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη, έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία υπήρξε φίλη του κυβερνώντος σήμερα Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου όταν ήταν κίνημα απελευθέρωσης κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Δείτε επίσης