Κόσμος

Γιατί ο Ερτογάν μπλόκαρε... επ' αόριστον την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στις 14 Μαϊου

Γιατί ο Ερτογάν μπλόκαρε... επ' αόριστον την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οριστικό είναι το τουρκικό ΒΕΤΟ για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παράλληλα με τις παροχές που δίνει αφιδώς στο εσωτερικό και τις ψήφους των ομοεθνών του από την Ευρώπη, «ποντάρει» στην εικόνα και στην ισχύ της χώρας του στο εξωτερικό.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσε να εκμεταλλευτεί την είσοδο των Σκανδιναβικών χωρών στο Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας στο «τραπέζι των διεκδικήσεων» αιτήματα εκδόσεων Τούρκων και Κούρδων κυρίως στη Σουηδία, αλλά στο παρασκήνιο, θέματα οπλικών συστημάτων.

Μετά τις πιέσεις και τις δηλώσεις ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων ότι μέσα στο 2023 η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ανέβασε τους τόνους και ουσιαστικά έβαλε «πάγο» στην ένταξη των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα η Τουρκία ανέβαλε επ' αόριστον μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Αυτή τη φορά η Τουρκία βρήκε ως πρόσχημα αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου. Και μετά από αυτό, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας.

Ωστόσο το ζήτημα είναι βαθύτερο. Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση εκατοντάδων υπηκόων της που βρίσκονται στη Σουηδία και τους οποίους η κυβέρνηση του Ερντογάν αποκαλεί Γκιουλενιστές, καθώς και Κούρδους για παρουσιάσει τη θέση της στην υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει να προσπαθεί να δείξει ότι έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανορωσική σύγκρουση και να κεφαλαιοποιήσει τα όποια αφέλη.

Μάλιστα το κάψιμο του κορανίου εκμεταλλεύτηκε σε υπερθετικό βαθμό η Άγκυρα, η οποία και επιχείρησε να ηγηθεί θρησκευτικά της αντίδρασης στον ισλαμικό κόσμο, γεγονός που μάλλον πέρασε στο Ιράκ όπου και καταγράφησαν αντιδράσεις.

Η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ΒΕΤΟ για να παζαρέψει αυτά που επιδιώκει καθώς όσο οι Σουηδοί νιώθουν το ρωσικό κίνδυνο σκέφτονται να κάνουν σε κάποιες υποχωρήσει, αλλά όταν ξεκινάει η Άγκυρα τα «ανατολίτικα παζάρια», κατεβάζει στο τραπέζι συνεχώς περισσότερα αιτήματα.

Δείτε επίσης