Κόσμος

Ο Σολτς ανακοινώνει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε τελικά το «ναι» για την αποστολή τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων

Ο Σολτς ανακοινώνει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ενίσχυση του Κιέβου με άρματα μάχης Leopard αναμένεται να ανακοινώσει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Bundestag, στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των δυτικών συμμάχων του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Spiegel Online «θα παραδοθεί τουλάχιστον ένας λόχος Leopard 2A6. (…) Τα άρματα μάχης θα προέρχονται από τα αποθέματα της Bundeswehr.

Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για ανάπτυξη και άλλα άρματα μάχης από τα αποθέματα της βιομηχανίας». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη πως «και άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ άλλων από τη Σκανδιναβία, θέλουν επίσης να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει άδεια για την εξαγωγή τέτοιων αρμάτων που ανήκουν σε άλλα κράτη, όπως στην Πολωνία». Όπως σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), «σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είχε δείξει από την αρχή την προθυμία του να παραδοθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Σολτς αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, «οι σύμμαχοι, καθώς φαίνεται, θέλουν να ακολουθήσουν σε αυτό. Οι Η.Π.Α. θα στείλουν πιθανότατα επίσης άρματα μάχης, εξέλιξη που θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τον καγκελάριο. Θα έχει δημιουργήσει έτσι μια εντυπωσιακή συμμαχία αρμάτων μάχης», σχολιάζει η Handelsblatt.

«Τώρα είναι σημαντικό για τον Σολτς να πάρει με το μέρος του και εκείνους τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί για την παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης, επειδή φοβούνται μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου. Εκ των υστέρων, ο δισταγμός του Scholz μάλλον απέδωσε και εδώ». Η πλειοψηφούσα μερίδα των Γερμανών πολιτικών επιδοκιμάζει την απόφαση, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο χαρακτήρισε την αποστολή αρμάτων μάχης ως «ανεύθυνη και επικίνδυνη», αλλά και την Αριστερά (Die Linke), ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πως «καταρρίπτοντας ένα ακόμη ταμπού, οδηγούμαστε πιθανώς πιο κοντά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά στην ειρήνη στην Ευρώπη».

O Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται σήμερα να επιβεβαιώσει την είδηση στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, από το βήμα της Bundestag .

Το γερμανικό δίκτυο «NTV» όπως και το περιοδικό «Focus» κάνουν λόγο για 14 άρματα μάχης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος σκεφτόταν πολύ για το τι θα κάνει. «Δεν υπήρχε ξεκάθαρα ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την παράδοση γερμανικών τανκς Leopard 2», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η αποστολή γερμανικών τανκς θα γινόταν μόνον εάν οι ΗΠΑ έδιναν πρώτες το καλό παράδειγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο καγκελάριος Σολτς είχε ξεκαθαρίσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ότι «Θα δώσουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία μόνο μαζί».

Πηγή: DW.com

Δείτε επίσης