Κόσμος

Χαβάη: Αθώος μετά από 23 χρόνια στη φυλακή

Albert Ian Schweitzer είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία της Dana Ireland το 1991

Χαβάη: Αθώος μετά από 23 χρόνια στη φυλακή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το 2000 ο Albert Ian Schweitzer κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης Dana Ireland την παραμονή Χριστουγέννων του 1991 και του είχε επιβληθεί κάθειρξη 130 ετών.

Ο 51χρονος Albert Ian Schweitzer από τη Χαβάη εξέτιε την ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 23 χρόνια παραμονής του στην φυλακή με απόφαση του δικαστή Peter Kubota, που εκδόθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023. Κατά την κρίση του δικαστή ο κρατούμενος έπρεπε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Η δήλωση του δικαστή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι συγγενείς του Albert Ian Schweitzer έσπευσαν να τον πάρουν αγκαλιά. Είχε μεταβεί στο Big Island από τη φυλακή της Αριζόνα όπου και εξέτιε την ποινή του.

«Με είχαν κατακλύσει τα συναισθήματα. Νεύρα, άγχος, φόβος». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο AP τα συναισθήματά του ο Albert Ian Schweitzer. Έκανε λόγο για ένα ελαττωματικό σύστημα δικαιοσύνης. Ήταν ένας από τους πολλούς, όπως σημείωσε, που φυλακίστηκαν για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Η άγρια δολοφονία της Dana Ireland που συγκλόνισε τη Χαβάη

Μεταφερόμαστε πίσω στο 1991. Ήταν παραμονή Χριστουγέννων και η 23χρονη Dana Ireland βρίσκεται μετά βίας ζωντανή ανάμεσα σε θάμνους.

Η νεαρή είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και ξυλαδαρμού. Λίγες ώρες αργότερα θα άφηνε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

Η δολοφονία της Dana Ireland συγκλόνισε τη Χαβάη και οι πιέσεις για την εξιχνίαση της σοκαριστικής υπόθεσης ήταν ασφυκτικές.

Η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη για χρόνια, με τους γονείς της 23χρονης Dana Ireland να ζητούν δικαιοσύνη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, οι γονείς της δεν έχουν σχολιάσει την απελευθέρωση του Albert Ian Schweitzer.

Η απελευθέρωσή του εξασφαλίστηκε με τη βοήθεια του Innocence Project στη Νέα Υόρκη. Ήταν ο τελευταίος από τους τρεις που είχαν καταδικαστεί για τον θάνατο της 23χρονης.

Τα στοιχεία DNA που είχαν υποβληθεί για την υπόθεση ανήκαν σε άγνωστο άντρα. Τα νέα στοιχεία DNA έδειξαν ότι τα ίχνη που βρέθηκαν σε ένα μπλουζάκι με το αίμα της ανήκαν στον ίδιο άγνωστο άντρα.

Ήταν τα τελευταία τρία χρόνια που επανεξετάζονταν τα στοιχεία της υπόθεσης που είχε συγκλονίσει τη Χαβάη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

DANA

Δείτε επίσης