Κόσμος

«Δικαιούμαι τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία», λέει ο Ερντογάν

Τι δείχνουν τα ποσοστά στην τελευταία δημοσκόπηση

Ερντογάν: Δικαιούμαι τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη συμμαχία των έξι της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να βγάλουν υποψήφιο και άρχισαν να ρίχνουν λάσπη, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται για τρίτη θητεία.

Μιλώντας στην πόλη Ντενιζλί, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται από το τουρκικό σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος για τρίτη θητεία.

«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 είναι ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το 2018, μηδενίστηκε το κοντέρ. Νοητικά και νομικά, εκλέχθηκε de facto Πρόεδρος. Το 2018 εκλέχτηκε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου συστήματος, μεταδίδει η ΕΡΤ. Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού κράτους στο νέο σύστημα ως Προέδρου.

Έστρωσαν το τραπέζι (των 6), αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι. Είδαν ότι δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψήφιους μόνοι τους, και άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας. Είπαμε εδώ και μήνες ότι είμαστε υποψήφιοι. Είμαι Πρόεδρος 4,5 χρόνια, υπάρχει και πριν. Πού ήταν το μυαλό σας; Γιατί δεν είπατε τίποτα μέχρι τώρα;».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε:

«Βλέπω τώρα ότι ο φόβος της αντιπολίτευσης να χάσουν τον έλεγχό τους στα σενάρια του χάους που συνδέονται με την ημέρα των εκλογών κυριεύει τις καρδιές τους. Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, καθώς δεν δεχθήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο πέρα από την εθνική βούληση. Ελπίζω να είστε έτοιμοι.

Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου. Εκείνοι των οποίων οι ιστορίες είναι γεμάτες κηδεμονία, πραξικοπήματα και κρίσεις δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη δύναμη της εθνικής βούλησης.

Φτάνει, λέμε, για όσους επιχειρούν πολιτική μηχανική με ξένη στήριξη που στράφηκαν στο τραπέζι των 6 αντί να επιλέξουν την εθνική βούληση. Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6 στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά.

Μαζέψτε όλους στο τραπέζι των 6, βάλτε FETO, PKK, τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέστε παγκόσμια ΜΜΕ, πρώην υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικούς και εκπροσώπους ιμπεριαλιστών. Ας δούμε τι θα σημαίνουν όλα αυτά μπροστά στη δύναμη της εθνικής βούλησης».

Τι δείχνουν τα ποσοστά

Στην Τουρκία, δημοσκόπηση της εταιρείας ALF δείχνει ότι το ποσοστό ψήφου της Λαϊκής Συμμαχίας (κυβερνητική) παρέμεινε στο 37,1%, ενώ η Εθνική Συμμαχία (6 κόμματα αντιπολίτευσης) έφτασε στο 41,9%.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2000 ατόμων σε 26 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 18 – 24 Ιανουαρίου 2023, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι ερωτώμενοι απάντησαν στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή»

Τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων έχουν ως εξής:

AKP: 31,0%, CHP: 26,1%, IYI: 15,8%, HDP: 8,6%, MHP: 6,1%, Μελλοντικό Κόμμα: 2,7%, Κόμμα DEVA: 2,4%, TDP: 2,2%, ZAFER: 1,8%, ΜΕΜΛΕΚΕΤ: 1,4%

Δείτε επίσης