Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τα πανεπιστήμια να αποκλείσουν τις φοιτήτριες

Τα ιδρύματα που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες, θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τα πανεπιστήμια να αποκλείσουν τις φοιτήτριες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης που διοικείται από τους Ταλιμπάνδιέταξε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την πολιτική του να περιορίζει τις γυναίκες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιστολή του υπουργείου απευθυνόταν σε ιδρύματα στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, όπου οι εξετάσεις πρόκειται να διεξαχθούν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, οι Ταλιμπάν φρόντισαν ώστε η επιστολή προς τα πανεπιστήμια να ξεκαθαρίσει ότι τα ιδρύματα που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες, θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις.

Απαγόρευση «μέχρι νεωτέρας»

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης τον Δεκέμβριο κάλεσε τα πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή στις φοιτήτριες «μέχρι νεωτέρας».

Μέρες αργότερα, η διοίκηση απαγόρευσε στις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ να εργάζονται. Τα περισσότερα γυμνάσια θηλέων έχουν επίσης κλείσει από τους Ταλιμπάν.

Οι περιορισμοί στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών έχουν προκαλέσει την καταδίκη διεθνώς.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αλλάξουν πορεία ως προς τις πολιτικές τους έναντι των γυναικών, για να έχουν μια ευκαιρία επίσημης διεθνούς αναγνώρισης και χαλάρωση της οικονομικής τους απομόνωσης.

Δείτε επίσης