Κόσμος

Πώς η ένταξη των Σουηδών στο ΝΑΤΟ περνά μέσα από τις τουρκικές κάλπες

«Θα περιμένουμε τις εκλογές στην Τουρκία» η ενδεικτική φράση του ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Πώς η ένταξη των Σουηδών στο ΝΑΤΟ περνά μέσα από τις τουρκικές κάλπες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Σουηδία θα περιμένει τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, για να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών με την Τουρκία.

Αυτό επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, που επισήμανε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.

Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Αφορμή για το «πάγωμα» των συνομιλιών ήταν η προκλητική ενέργεια του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν να κάψει το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, το περασμένο Σάββατο, αλλά και ένα περιστατικό με το κρεμασμένο ανάποδα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.

Ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες

Εν τω μεταξύ, Σουηδοί πολιτικοί της Ακροδεξιάς επιμένουν να κρατούν ψηλά τους τόνους.

Τη σκυτάλη των -λεκτικών, για την ώρα- προκλήσεων πήρε ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες». Ο Ρίτσαρντ Γιόμσχοφ φρόντισε δήλωσε ότι «η απάντηση στον θυμό της Τουρκίας θα πρέπει να είναι το κάψιμο άλλων 100 αντίτυπων του Κορανίου». Όπως πρόσθεσε, «η ελευθερία της έκφρασης είναι πιο σημαντική από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας να προειδοποιήσει το Σάββατο τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αίτημα χρειάζεται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας.

Εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία, όλες οι άλλες χώρες έχουν εγκρίνει κοινοβουλευτικά την ένταξη.

Δείτε επίσης