Κόσμος

Έκκληση για ειρήνη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος

Τι ανέφερε μετά την Κυριακάτικη προσευχή από την Ρώμη

Έκκληση για ειρήνη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έκκληση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη για άμεση ειρήνη και διάλογο ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος σήμερα αμέσως μετά την Κυριακάτικη προσευχή στη Ρώμη.

Αποδοκιμάζοντας την πρόσφατη έκρηξη βίας στην περιοχή από την οποία έχουν σκοτωθεί 32 άνθρωποι, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα διαδραματίζονται τόσο από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Ισραήλ όσο και από τους θανάτους Εβραίων Ισραηλινών σε επίθεση με σφαίρες σε συναγωγή την Παρασκευή.

«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορούμαι τα νέα από τους Άγιους Τόπους…Το σπιράλ του θανάτου που μεγαλώνει καθημερινά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σκοτώνει την λιγοστή εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στους δύο αυτούς λαούς. Κάνω έκκληση στις δύο αυτές κυβερνήσεις και στη διεθνή κοινότητα και τους ζητώ να βρουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, άλλη πορεία που θα περιλαμβάνει τον διάλογο και την ειλικρινή αναζήτηση της ειρήνης», είπε ο ποντίφικας.

Το χρονικό

Από τις αρχές του 2023 τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων δραστών επιθέσεων, μαχητών και πολιτών) έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Από την πλευρά του Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε για «ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας» απάντηση από το Ισραήλ μετά τις δύο επιθέσεις που διαπράχθηκαν προχθές, Παρασκευή, και χθες, Σάββατο, από δύο Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την Παρασκευή το βράδυ, 21χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά των περαστικών κοντά σε συναγωγή στη συνοικία ισραηλινών εποίκων Νέβε Γιαακόβ, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Το Σάββατο το πρωί ένας 13χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς στην Σιλωάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 2022 ήταν ήδη η πιο φονική χρονιά στη Δυτική Όχθη από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (η παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 ως το 2005).

Δείτε επίσης