Κόσμος

Ισπανία: Τριβές στην κυβέρνηση για τη μείωση ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα

«Οι δικαστές δεν εφαρμόζουν σωστά τον νόμο», υποστηρίζει η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Ισπανία: Τριβές στην κυβέρνηση για τη μείωση ποινών για σεξουαλικά εγκλήματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενώπιον πολιτικής κρίσης βρίσκεται η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή του νέου νόμου για τα σεξουαλικά αδικήματα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Σάντσεθ προσπαθεί να βρει λύση σε σχέση με μια διάταξη του νόμου που φαίνεται πως έχει οδηγήσει στη μείωση των ποινών φυλάκισης για τους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Οπως, μάλιστα, αναφέρει το Politico, η αντιπαράθεση γύρω από την εν λόγω διάταξη έχει δημιουργήσει τριβές στην κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων από την πλευρά των αριστερών εταίρων που τη συναπαρτίζουν.

Οι μειώσεις ποινών και το κύμα πολιτικών αντιδράσεων
Ο νόμος -γνωστός ευρύτερα με την ονομασία «μόνο ναι, σημαίνει ναι»- είχε θεμελιώδη σκοπό να φέρει αλλαγές στην κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, πλέον δεν είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν βία ή εκφοβισμός σε σεξουαλική επίθεση. Η νομοθεσία, που καθιερώθηκε τον Οκτώβριο, στοχεύει να προστατεύσει τα θύματα τέτοιων επιθέσεων και να ενισχύσει νομικά την έννοια της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.

Σύμφωνα, όμως, με το δημοσίευμα του Politico, η νομοθεσία έχει οδηγήσει ταυτοχρόνως σε μειώσεις ποινών για περισσότερους από 200 καταδικασθέντες για υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, επειδή η νομική διατύπωση της έννοιας της σεξουαλικής επίθεσης που έχει εισαχθεί στον νόμο έχει επιφέρει μείωση των ελάχιστων ποινών.

Επειτα από μήνες πιέσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον νόμο έτσι ώστε το ζήτημα να λυθεί. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε αναγκαίες «αναπροσαρμογές» πάνω στον νόμο.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι Unidas Podemos -ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό-, οι οποίοι έχουν στα «χέρια» τους το υπουργείο που εισηγήθηκε την εν λόγω νομοθεσία, αρνούνται οποιανδήποτε αλλαγή και τροποποίηση. Η πλευρά των Unidas Podemos επιμένει πως ο νόμος είναι τεχνικά άρτιος και ότι η μείωση των ποινών οφείλεται στις αποφάσεις των συντηρητικών δικαστών.

«Οι δικαστές δεν εφαρμόζουν σωστά τον νόμο»

Οπως υποστηρίζει η Ione Ballara, υπουργός για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, προερχόμενη από τους Unidas Podemos, «κάθε νέος νόμος που τίθεται σε ισχύ και φέρνει μια μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει», ενώ τονίζει ότι «υπάρχουν δικαστές που συνεχίζουν να προσεγγίζουν τις υποθέσεις υπό ένα σεξιστικό και πατριαρχικό πρίσμα, με συνέπεια να μην προχωρούν στη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος να υποστηρίζει πως «ο Σάντσεθ θα μείνει στην Ιστορία ως αυτός που στάθηκε εμπόδιο στις φεμινιστικές διεκδικήσεις στην Ισπανία». Κριτική ασκούν και σημαντικές προσωπικότητες προερχόμενες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι οι Unidas Podemos δημοσίως αρνούνται την αναθεώρηση του νόμου, φαίνεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSEO) είναι ανοιχτοί έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα των μειωμένων ποινών. Οπως, όμως, τονίζει το δημοσίευμα του Politico, η πλευρά των Unidas Podemos ανησυχεί αν μια ενδεχόμενη αλλαγή στην νομοθεσία οδηγήσει σε υπονόμευση της έννοιας της συναίνεσης που εισηγείται ο νόμος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ διαμηνύει πως το κόμμα του θα αναζητήσει κοινοβουλευτική υποστήριξη από αλλού -πιθανώς ακόμα και από το Λαϊκό Κόμμα- αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα με τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης

Το Politico δεν παραλείπει να τονίσει πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το PSOE και οι U.P. έρχονται σε σύγκρουση από την έναρξη της κυβερνητικής συνεργασίας τους το 2020. Η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, το ζήτημα της μοναρχίας και ο νόμος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών έχουν προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως αυτή τη φορά η φθορά στη σχέση τους μοιάζει μεγαλύτερη.

Ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή αποτελεί μέρος μιας διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ PSOE και U.P. «για το ποιος είναι ο κύριος πολιτικός εκφραστής του φεμινιστικού ζητήματος».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως το θέμα αυτό επηρεάζει αρνητικά την κυβέρνηση, με «τη μείωση των ποινών εξαιτίας του νόμου να έχει σημαντική επίδραση στις εκλογικές προοπτικές της Αριστεράς ευρύτερα».

Το Politico καταλήγει την ανάλυσή του εκτιμώντας πως, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να «επιβιώσει», ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης μπορεί σύντομα να επιδράσει αρνητικά στις επικείμενες κάλπες που θα στηθούν στην Ισπανία μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης