Κόσμος

Από τα ψηλά στα χαμηλά ο μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάνι

Ο μέχρι χθες τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κατηγορείται για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων

Από τα ψηλά στα χαμηλά ο μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάνι
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο κίνδυνος για κάθε τυχοδιώκτη που παίρνει μεγάλα ρίσκα για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη είναι να υποτιμήσει τους αντιπάλους του. Κάπως έτσι ο Γκαουτάμ Αντάνι, που εγκατέλειψε το σχολείο για να ψάξει διαμάντια και να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον Ίλον Μασκ και τον Μπερνάν Αρνό, βλέπει τις τελευταίες ημέρες την επιχειρηματική αυτοκρατορία του να καταρρέει εξαιτίας του Νέιθαν Άντερσον, ενός πρώην οδηγού ασθενοφόρου.

Για την ακρίβεια, ο Ινδός μεγιστάνας, που πέτυχε τον άθλο της αύξησης της περιουσίας του κατά 40 δισ. δολάρια στη διάρκεια του δύσκολου για την παγκόσμια Οικονομία περσινού χρόνου, βρέθηκε στο στόχαστρο ενός μικρού fund, του αμερικανικού Hinderburg, ιδιοκτησίας του προαναφερόμενου, που ειδικεύεται στο short selling και τον κατηγόρησε «για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων».

Χειραγώγησε, άραγε, ο Όμιλος Adani μετοχές και πραγματοποίησε λογιστικές απάτες επί σειρά ετών φτάνοντας στην ακραία μόχλευση για να αποκτήσει, μέχρι πρότινος, ο ιδρυτής του προσωπική περιουσία της τάξεως των 118,4 δισ. δολαρίων;

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Adani Enterprises, η θυγατρική ακρογωνιαίος λίθος του ινδικού ομίλου, αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες απαντώντας σχετικά με τη στρατηγική της μόχλευσης μίας εταιρίας για να χρηματοδοτήσει μία άλλη, που επιστράτευσε με επιτυχία επί μακρόν ο επικεφαλής της, ότι οι δείκτες χρέους μειώνονται ακόμα και όταν οι συνολικές υποχρεώσεις αυξάνονται.

Το ποιος έχει δίκιο ή άδικο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, με τους «Financial Times» να σημειώνουν ότι ναι μεν η προαναφερόμενη μέθοδος εξυπηρέτησε την επέκταση του ομίλου του Ινδού επιχειρηματία σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι τα τσιμέντα, το real estate, την παραγωγή τροφίμων και την Ενέργεια, ωστόσο ο ρυθμός δανεισμού αυξήθηκε στην προσπάθεια του Αντάνι να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του σε τομείς όπως το 5G και το Πράσινο Υδρογόνο, με αποτέλεσμα το χρέος του ομίλου του να διπλασιαστεί σε περίπου 30 δισ. δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές των εταιριών του Adani να καταρρεύσουν κατά 20% μέσα σε ένα 24ωρο, ο όμιλος να χάσει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια τις τελευταίες ημέρες, και ο ίδιος ο 60χρονος Αντάνι να εξοβελιστεί από τη μία στιγμή στην άλλη από τη λίστα με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ενώ εκτιμάται ότι οσονούπω θα απωλέσει και τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτήν την επιχειρηματική ιστορία είναι ότι όλο το παραπάνω κακό προκάλεσε ο 38χρονος Νέιθαν Άντερσον, επικεφαλής του μικρού fund με τους 10 μόλις εργαζόμενους και τα μεγάλα σχέδια, που φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του Ελληνοαμερικανού λογιστή και αναλυτή Χάρι Μαρκόπολου, ο οποίος αποκάλυψε ότι η επενδυτική εταιρία του Μπέρνι Μέιντοφ ήταν απλώς ένα Σχήμα Πόντσι, δηλαδή μία χρηματική απάτη που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.

Για την ώρα, αυτή την εβδομάδα ο ινδικός όμιλος πέρασε ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς η ναυαρχίδα του, Adani Enterprises, πέτυχε την πώληση μετοχών ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερος δανεισμός, και μάλιστα σύντομα.

Τα «ερωτηματικά»

Σχετικά με τα ερωτήματα που προκάλεσε η ανάπτυξη του Ομίλου Adani, που βασίστηκε στο δανεισμό και τους χαλαρούς κανονισμούς που διευκόλυναν τις εξαγορές, για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ινδίας, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για μεμονωμένο περιστατικό χωρίς μακροπρόθεσμες δευτερογενείς επιπτώσεις.

«Νομίζω ότι τα γεγονότα που αφορούν τον Όμιλο Adani είναι μεμονωμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Χέραλντ βαν ντερ Λίντε, επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού στην HSBC.

«Η πορεία των ινδικών μετοχών εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες στην περιοχή. Η ανάπτυξη είναι ορατή και πιο προβλέψιμη από ό,τι αλλού στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Ινδία και την Ασία εκτός Ιαπωνίας, Σόναλ Βάρμα, η οποία εξήγησε στο αμερικανικό δίκτυο, ότι «η μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της Ινδίας παραμένει σταθερή, οι εταιρικοί και τραπεζικοί ισολογισμοί είναι πολύ ισχυρότεροι, οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στην αύξηση της παραγωγικότητας, και ως μεγάλη αγορά, η Ινδία θα επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις μετοχές της Adani και το αν οι επενδυτές πρέπει να μπουν και να αγοράσουν, ο Ντέιβιντ Κούο της επενδυτικής πλατφόρμας Smart Investor συμβουλεύει ότι «είναι καλύτερο να μείνουν μακριά από τους μπελάδες, παρά να προσπαθούν να βγουν από αυτούς αργότερα»…

Δείτε επίσης