Κόσμος

Τζόρτζια Μελόνι: Η νέα «Μις Ρεαλισμός»  

Αρκετές οι επιτυχίες, λίγες οι αστοχίες στις 100 πρώτες ημέρες της στην πρωθυπουργία ενώ δημοτικότητά της αυξήθηκε από 26% τον Σεπτέμβριο σε 30%

Τζόρτζια Μελόνι: Η νέα «Μις Ρεαλισμός»
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Γάτα με πέταλα» αποδεικνύεται η Τζόρτζια Μελόνι. Οι 100 ημέρες της στην πρωθυπουργία της Ιταλίας έκαναν ξεκάθαρο ότι είναι λιγότερο «επικίνδυνη» από ό,τι πίστευε ο διεθνής Τύπος πριν από την εκλογή της και περισσότερο ρεαλίστρια από ό,τι ήλπιζαν οι Βρυξέλλες μετά τη νίκη της.

Όπως σχολίαζε αυτές τις ημέρες το Reuters, η επικεφαλής της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που είχε ποτέ η γειτονική χώρα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επέλεξε, παρά τις νεοφασιστικές πολιτικές ρίζες της και τη συχνά-πυκνά εμπρηστική ρητορική της, να ακολουθήσει το status quo που οριοθέτησε μετά την ευρω-κρίση και τον κορωνοϊό ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

Τη στάση της αυτή καθόρισε, το δίχως άλλο, το χρήμα, και για την ακρίβεια η έλλειψή του. Στο 150% του ΑΕΠ το ιταλικό Δημόσιο Χρέος, το τρίτο μεγαλύτερο στο βιομηχανικό κόσμο μετά την Ιαπωνία και την Ελλάδα, δεν της επιτρέπει να μην τιμήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας της, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η ίδια πριν από την εκλογή της, αφού η Ιταλία βασίζεται στα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης ύψους 190 δισ. ευρώ που εξασφάλισε σε δάνεια και επιχορηγήσεις η προηγούμενη κυβέρνηση του «Σούπερ Μάριο.

Εκτός από την επιτυχία της να περάσει χωρίς παρατράγουδα από το Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2023 υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή της στη Λιβύη, συμφωνία για το φυσικό αέριο, ύψους 8 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στον ενεργειακό τομέα της βορειοαφρικανικής χώρας εδώ και δύο δεκαετίες.

Επίσης, υπογράφηκε συμφωνία και για το Μεταναστευτικό, ακανθώδες ζήτημα στο οποίο παρότι προσπάθησε να χαράξει διαφορετική, σκληρότερη πορεία συμμορφώθηκε, τελικά με τις συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας της στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να δυσαρέστησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ματέο Σαλβίνι και τις ΜΚΟ της χώρας της, όπως αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφασή της να μην παρατείνει το μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση των φόρων στα καύσιμα, αλλά και η πρόθεσή της να επεκτείνει την ελαστική εργασία, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος της.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης της έχει αυξηθεί από 26% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σε 30%...

Δείτε επίσης