Κόσμος

Τσελέντης-Τουρκία: Ισχυροί μετασεισμοί, μπορεί και χιλιάδες θύματα

Ο καθηγητής σεισμολογίας μιλά για σεισμό σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που δεν έχει σχέση με αυτό της βόρειας Ανατολίας , το οποίο σχετίζεται με την Ελλάδα

Τσελέντης-Τουρκία: Ισχυροί μετασεισμοί, μπορεί και  χιλιάδες θύματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία, δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA δήλωσε ότι ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.

Ήταν ένας μεγασεισμός

«Ακόμα και τα μοντέρνα σπίτια ήταν με πολύ άσχημο τρόπο κατασκευασμένα, γιατί ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό. Στην Τουρκία θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα, μπορεί και χιλιάδες, ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Τα πράγματα δεν είναι καλά», είπε και πρόσθεσε πως τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μεγασεισμοί.

«Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.

Δείτε επίσης