Κόσμος

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 2.300 οι νεκροί – Φόβοι για περισσότερους

Μετρούν νεκρούς από νωρίς το πρωί σε Τουρκία και Συρία μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ - Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 2.300 οι νεκροί – Φόβοι για περισσότερους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους σκότωσε ο καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, νωρίς τη Δευτέρα.

Στην Τουρκία, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.498 άνθρωποι -περίπου μία ώρα πριν, ο αριθμός ήταν 1.121. Άλλα 810 θύματα έχουν καταγραφεί στη Συρία, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 2.308, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Παράλληλα, πιστεύεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ώρες, όσο οι διασώστες ερευνούν τα χαλάσματα σε πόλεις και χωριά για να εντοπίσουν επιζώντες.

«Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Επειδή οι προσπάθειες απομάκρυνσης των συντριμμιών συνεχίζονται σε πολλά κτίρια στη ζώνη του σεισμού, δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτές τις καταστροφικές ημέρες με ενότητα και αλληλεγγύη ως χώρα και έθνος».

Αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να συνδράμουν και ότι στέλνουν συνεργεία διάσωσης στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις έρευνες για επιζώντες.

Σεισμός Τουρκία

Μέσα στη νύχτα χτύπησε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Στις δύο πληγείσες χώρες, κάτοικοι πετάχτηκαν από τον ύπνο τους, πριν βγει ο ήλιος, και έτρεξαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, μέσα στο κρύο, ενώ ο σεισμός διέλυσε κτίρια, και πολλές ακόμη σεισμικές δονήσεις -μία, μάλιστα, σχεδόν ίδιου μεγέθους με την αρχική- συνέχιζαν να ταρακουνούν την περιοχή.

Η στιγμή που δημοσιογράφοι κατέγραψαν τον δεύτερο μεγάλο σεισμό σε ζωντανή σύνδεση:

Ερευνώντας κάτω από μάζες μετάλλου και τσιμέντου, διασώστες και πολίτες σε πολλές περιοχές συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν με τραυματίες. Τουλάχιστον ένα νοσοκομείο στην Τουρκία χτυπήθηκε άσχημα από τον σεισμό, και οι ασθενείς -μεταξύ των οποίων και νεογέννητα- αναγκάστηκαν να βγουν έξω, έπειτα από επιχείρηση εκκένωσης.

Σεισμός Τουρκία

Ο σεισμός, ο οποίος είχε επίκεντρο τη νοτιοανατολική επαρχία Καχραμανμάρας, της Τουρκίας, έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο και ανάγκασε τους κατοίκους της Δαμασκού να βγουν βιαστικά στους δρόμους, ενώ οι άνθρωποι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και στη Βηρυτό.

Οι εγκαταστάσεις υγείας και τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα με τραυματίες, δήλωσαν οι διασώστες. Άλλα έπρεπε να αδειάσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου, σύμφωνα με την ιατρική οργάνωση SAMS.

Σεισμός Τουρκία

Η περιοχή βρίσκεται στην κορυφή μεγάλων ρηγμάτων και ταρακουνιέται συχνά από σεισμούς. Περίπου 18.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν παρόμοιο ισχυρό σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία το 1999.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο μέτρησε τον σεισμό της Δευτέρας στα 7,8 Ρίχτερ. Λίγες ώρες αργότερα, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών χτύπησε σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας δήλωσε ότι επρόκειτο για νέο σεισμό και όχι για μετασεισμό.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: «Κράτησε τουλάχιστον 1,5 λεπτό, ήταν αδιανόητο»

Νωρίτερα, Έλληνες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό μίλησαν στις εκπομπές «Κοινωνία Ώρα MEGA» και «Ώρα Ελλάδος».

Σεισμός Τουρκία

«Πρώτη φορά ένιωσα τέτοιο σεισμό»
Ο πρώην γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκαζιαντέπ, Νίκος Καρύδας, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Ο σεισμός με βρήκε στις 04:30 το πρωί στο κρεβάτι μου. Δεν κατάλαβα ότι ξύπνησα από αυτό. Όταν σηκώθηκα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, γιατί μέχρι να ετοιμαστώ, να πάρω τα αναγκαία πράγματα, έκατσα λίγο κάτω από την πόρτα και η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη. Έλεγα "θα σταματήσει" και δεν σταματούσε. Ήταν κάτι που έχω ζήσει πρώτη φορά στη ζωή μου. Ο σεισμός είχε διάρκεια τουλάχιστον 1,5 λεπτό».

Σεισμός Τουρκία

«Μένω σε μία εξαώροφη πολυκατοικία, στον τέταρτο όροφο. Εκείνη τη στιγμή δεν τολμάω να πάω στο σπίτι, γιατί έχουν πέσει κάποιοι σοβάδες κάτω στο υπόγειο και όλη η οικοδομή έχει αδειάσει, προφανώς για προληπτικούς λόγους, και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το επίκεντρο είναι περίπου 40-45 λεπτά από το Γκαζιαντέπ που μένω εγώ, αλλά έχω δει πολλά σπίτια με ζημιές», τόνισε ο κ. Καρύδας.


Ενας άλλος Έλληνας, ο Αλέξανδρος, που βρισκόταν στην πόλη Ισκεντερούν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιέγραψε στο Open τις δύσκολες στιγμές που έζησε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

«Ήμασταν πολύ κοντά στο επίκεντρο, σε μία απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Ολος ο κόσμος βρισκόταν στα σπίτια του, κοιμόταν, και εγώ στο ξενοδοχείο αντίστοιχα. Κάποια στιγμή αρχίσαμε να κουνιόμαστε. Ηταν πραγματικά πολύ ισχυρός ο σεισμός. Η δόνηση διήρκεσε τουλάχιστον ένα λεπτό. Βγήκαμε από το ξενοδοχείο όταν ηρέμησε ο σεισμός και αντικρύσαμε δύο 15ώροφα κτίρια πεσμένα, είχαν γίνει μία άμορφη μάζα, είχαν γκρεμιστεί τελείως», ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος.

Σεισμός Τουρκία

«Το ξενοδοχείο οριακά κρατήθηκε και δεν έπεσε, καθώς το ένα από τα δύο κτίρια που κατέρρευσαν έπεσε πάνω του. Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί και τουλάχιστον άλλα 10 που δεν είναι κατοικήσιμα, ερείπια» τόνισε ο Αλέξανδρος, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σεισμός Τουρκία

Δείτε επίσης