Κόσμος

Ανατριχίλα: Έλληνες και Τούρκοι διασώστες αγκαλιάζονται με δάκρυα στα μάτια

Στιγμές που δεν μπορούν να περιγράψουν τον ανθρώπινο πόνο των διασωστών που λύγισαν μπροστά στο νεκρό παιδί

Ανατριχίλα: Έλληνες και Τούρκοι διασώστες αγκαλιάζονται με δάκρυα στα μάτια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίσσονται στα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει τα όσα διαδραματίζονται στην σεισμόπληκτη Τουρκία αλλά και την Συρία, όπου δυστυχώς έχει μετατραπεί σε εκατόμβη νεκρών.

Έλληνες και Τούρκοι διασώστες που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν όσο μπορούν περισσότερους εγκλωβισμένους από τα ερείπια, λυγίζουν μπροστά στο άψυχο σωματάκι ενός μικρού κοριτσιού. Η μικρή Φατμά που ήταν παγιδευμένη για περισσότερο από 48 ώρες στα χαλάσματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διασωστών Τούρκων και Ελλήνων δεν τα κατάφερε να βγει ζωντανή.

Οι διασώστες στη θέα του του άψυχου σώματος του παιδιού λύγισαν, αγκαλιάστηκαν κλαίγοντας ζητώντας από τις κάμερες να απομακρυνθούν από το σημείο…

Μάλιστα γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, έκαναν έναν προστατευτικό κύκλο προκειμένου το παιδί να μεταφερθεί στο ασθενοφόρο και να μην καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Την φωνούλα της 7χρονης Φατμά άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Αμέσως μπήκαν κάτω από τα χαλάσματα της γκρεμισμένης πολυκατοικίας πο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα.

Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Αμέσως έφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Παρότι οι διασώστες με ειδικά εργαλεία απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της, ήταν αργά. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Έλληνες και Τούρκοι διασώστες μόλις βρήκαν το άψυχο σώμα του παιδιού λύγισαν και αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια.

Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμά ωστόσο δεν έφυγε από το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμέ, χωρίς να το ξέρουν υπήρχε η 6χρονη αδερφή της. Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. ‘”Γιαβάς, γιαβάς” φώναζαν οι Τούρκοι διασώστες καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.

Δείτε επίσης