Κόσμος

Συρία: Άνθρωποι σε απόγνωση σκάβουν με τα χέρια για να σώσουν εγκλωβισμένο

Με αυτοθυσία καταφέρνουν και ξεθάβουν κυριολεκτικά έναν ακόμα συμπολίτη τους, με μοναδικά εργαλεία τα χέρια τους και έναν κουβά

Συρία: Άνθρωποι σε απόγνωση σκάβουν με τα χέρια για να σώσουν εγκλωβισμένο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με τα πλέον δυσοίωνα σενάρια να επιβεβαιώνονται όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία, η ζοφερή λίστα λόγω των δύο καταστροφικών σεισμών διαρκώς μεγαλώνει.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες υπολογίζεται πως έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, το πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Κανείς δεν γνωρίζει τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι θα παραμείνουν θαμμένοι κάτω από τόνους τσιμέντου. Τα διασωστικά συνεργεία καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να ανασύρουν ζωντανούς. Η πλειοψηφία τους επιχειρεί στην Τουρκία.

Στη Συρία, επιχειρούν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Με ότι μέσα διαθέτουν . Κυρίως με τα χέρια τους και στην καλύτερη περίπτωση , έναν κουβά.

Με αυτοθυσία καταφέρνουν και ξεθάβουν κυριολεκτικά έναν ακόμα συμπολίτη τους. Δεν έχει σημασία αν είναι σύζυγος, πατέρας αδελφός ή φίλος. Η προσπάθεια είναι συλλογική και το αποτέλεσμα είναι να σωθεί μια ακόμα ψυχή.

Σύριοι που χρησιμοποιούν κουβάδες και γυμνά χέρια για να σκάψουν και να βοηθήσουν έναν συμπολίτη που έχει κολλήσει κάτω από τα ερείπια.

Η ανθρωπιστική βοήθεια και η βοήθεια δεν αρκεί. Χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία για να σώσουν ζωές.

Δείτε επίσης