Κόσμος

Ρωσία: Τρόμος για τους κατάδικους της Wagner που επιστρέφουν από την Ουκρανία

Η εξομολόγηση ενός κατοίκου στη βόρεια Ρωσία, σχετικά με τους κατάδικους που είχε επιστρατεύσει ο Πούτιν για να πολεμήσουν σε «αποστολές αυτοκτονίας» στην Ουκ

 Ρωσία: Τρόμος για τους κατάδικους της Wagner που επιστρέφουν από την Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η εφημερίδα Guardian ασχολείται με την περίπτωση του Σαλμίν, ο οποίος απελευθερώθηκε από ρωσική φυλακή, εντάχθηκε στην ομάδα Wagner, πολέμησε στην Ουκρανία σε «αποστολές αυτοκτονίας και πλέον επέστρεψε στο σπίτι του στη Ρωσία, εντελώς απαλλαγμένο από ότι τον βάρυνε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας, μέλη της ομάδας Wagner είναι δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών και βιαστές. Αρκετοί εκ των οποίων κατευθύνονται πλέον προς τις πόλεις τους στη βόρεια Ρωσία, έχοντας κερδίσει το «συγχωροχάρτι», φυσικά με τις ευλογίες του Πούτιν, επειδή επιβίωσαν έξι μήνες στις τάξεις της Wagner στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, που επικαλείται σχετικές πληροφορίες, ο Σαλμίν είναι καταδικασμένος κλέφτης και δολοφόνος που επέστρεψε σπίτι του από τη φυλακή χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ως ανταμοιβή για τον εθελοντισμό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είπα στα παιδιά μου να μην κυκλοφορούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες»

Σε συνεντεύξεις, όσοι γνώριζαν τον Σαλμίν, δήλωσαν ότι φοβόντουσαν, επειδή θα συναντούσαν τον ίδιο άνθρωπο που κάποτε τρομοκρατούσε την πόλη τους και τώρα μπορεί να έχει γίνει ανέγγιχτος λόγω της σχέσης του με τον Πριγκόζιν, μια από τις πιο διαβόητες φιγούρες της Ρωσίας και ιδρυτή της Wagner.

Συγκεκριμένα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», φέρεται ότι το 2014 ίδρυσε την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία δραστηριοποιείται στην Ουκρανία όπως και στη Συρία, αλλά και στην Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

«Αρχίσαμε να τον βλέπουμε στην πόλη πριν από μερικές εβδομάδες», δήλωσε στον Guardian ένας κάτοικος της περιοχής που γνώριζε τον Σαλμίν για πολλά χρόνια.

«Είναι επικίνδυνος άνθρωπος, όλοι ξέρουμε τι έκανε στον φίλο του. Είπα στα παιδιά μου να μην κυκλοφορούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες. Δεν ήταν μόνο αυτό που έκανε στον φίλο του, έκλεβε από τον κόσμο, έμπλεκε σε πολλούς καβγάδες και παρενοχλούσε κορίτσια. Έπινε πολύ, έκανε χρήση ναρκωτικών και ήταν βίαιος», ανέφερε.

«Δεν θέλουμε τέτοιους ανθρώπους πίσω στο Πικάλεβο», δήλωσε το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί για το φόβο αντιποίνων. «Τι είδους ήρωας είναι αυτός;», αναρωτιέται.

Δολοφόνησε τον φίλο του

Ο Σαλμίν στρατολογήθηκε από την Wagner ενώ εξέτιε ποινή για κλοπή. Όμως το 2011 καταδικάστηκε για φόνο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του δικαστηρίου για τη δολοφονία, ο Σαλμίν και ένας φίλος του μέθυσαν ενώ ψάρευαν σε ένα τοπικό λατομείο και άρχισαν να τσακώνονται. Τότε ο Σαλμίν άρπαξε μια πέτρα και χτύπησε τον φίλο του δύο φορές στο κεφάλι. Καθώς ο άνδρας συνέχισε να κουνιέται, ο Σαλμίν κράτησε το κεφάλι του φίλου του κάτω από το νερό μέχρι να σταματήσει να κινείται.

«Αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα των εγκλημάτων που διέπραξε», δήλωσε ένας άλλος γνωστός του σε συνέντευξή του στο ρωσικό BBC νωρίτερα φέτος, λίγο μετά την ανακάλυψη της απελευθέρωσης του Σαλμίν.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να φοβούνται πολύ ότι θα επιστρέψει στην πόλη μας. Και φοβάμαι πολύ ότι θα κάνει κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Σαλμίν είναι ένα τρομερό άτομο».

Δείτε επίσης