Κόσμος

Τουρκία: Πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές πέταξαν Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν

Με ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Τουρκία: Πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές πέταξαν Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πάνω από τις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της Τουρκίας πέταξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο πολιτικοί, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και έκαναν αυτοψία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τρόπους βοήθειας πως τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τους κατοίκους τους που έρχονται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι θα συζητηθούν και πολιτικές εξελίξεις.

Από το περιβάλλον του Αμερικανού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να επιμείνουν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άρση του βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τουρκικά μέσα σημειώνουν πως η τουρκική ηγεσία δεν είναι απίθανό να ζητήσει να δοθεί το «πράσινο φως» για τα F-16 και να βρεθεί τρόπος να «καμφθούν» οι ενστάσεις της ομάδας Μενέντεζ για αυτό το ζήτημα. Παρότι ακόμα δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, θεωρείται πιιθανό να συναντήσει και τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης