Κόσμος

QatarGate: Αποφυλακίζεται ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι με βραχιολάκι

Δικαστικός ελιγμός από τους Βελγικές αρχές για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Εύα Καιλή

QatarGate: Αποφυλακίζεται  ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι με βραχιολάκι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δυόμισι μήνες μετά την προφυλάκιση της Εύας Καιλή και του Ιταλού συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο QatarGate, ο 53χρονος πατέρας του παιδιού της αποφυλακίζεται με βραχιολάκι.

Μια εξέλιξη απρόσμενη ακόμη και για τους δικηγόρους του Ιταλού συντρόφου της Εύας Καιλή, η οποία χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που ερευνούν το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου, ως ένας ελιγμός αλλά και μοχλός πίεσης προς την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Η αποφυλάκιση του Ιταλού συντρόφου της Εύας Καϊλή υπό όρους και με τον περιορισμό να φορά το λεγόμενο βραχιολάκι, που επιτρέπει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να ελέγχουν ότι πράγματι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, επιτρέπει στους Βέλγους δικαστές να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή η οποία πλέον δεν θα μπορεί να θέσει ως επιχείρημα μέσω των δικηγόρων της, την αποφυλάκιση της, προκειμένου να φροντίζει την 2χρονη κόρη της.

Μην ξεχνάμε ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Σβεν Μαρί, ήταν ότι η βελγική δικαιοσύνη θα πρέπει να επιτρέψει την αποφυλάκιση της Καϊλή με βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φροντίζει τη δίχρονη κόρη της. Η άρνηση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών στο αίτημα της ευρωβουλευτή σε συνδυασμό με την υπό όρους αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι αυξάνει την πίεση στην Καϊλή ενισχύοντας την άποψη που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα του politico ότι ήταν η Εύα Καϊλή μια από τις οργανώτριες του κυκλώματος.

Έτσι με την αποφυλάκιση του 53χρονου Ιταλού συντρόφου της Εύας Καιλή, θα μπορεί ο πατέρας να φροντίζει το μικρό παιδί τους.

Η ακρόαση και η κατάθεση που άλλαξαν τα δεδομένα

Σήμερα το μεσημέρι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε καταθέσει ενώπιον των αρχών και αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η ακρόαση του με τους δικηγόρους του Ιταλού κατηγορούμενου για χρηματισμό, να μην είναι καθόλου αισιόδοξοι για ανταπόκριση στο αίτημα αποφυλάκισης του πελάτη τους.

Τελικά οι Βελγικές Δικαστικές Αρχές, τους διέψευσαν αφού αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους στρατηγικής και πίεσης να αποφυλακίσουν με βραχιολάκι τον Ιταλό σύντροφο της Εύας Καιλή.

Σύμφωνα με τη Le Soir, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα σε 24 ώρες για την απόφαση αποφυλάκισης του Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι "στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του Φ. Τ. αλλά υπό όρους, με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός δεκαπέντε ημερών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση".

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Τι αναφέρει η επίσημα ανακοίνωση της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την αποψινή απόφαση για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικό συνεργάτη του Αντόνιο Παντσέρι:

«Σχετικά με απόφαση του Τμήματος του Συμβουλίου για την υπόθεση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο F. G. εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του τμήματος Συμβουλίου του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του F. G., αλλά υπό τους όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Εάν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τυχόν νέες εξελίξεις με δελτίο τύπου».

Ερωτήματα για συνύπαρξη Τζιόρτζι - Παντσέρι στο ίδιο κελί

Την ίδια στιγμή προκύπτουν πολλά ερωτήματα για το γεγονός ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, για τον οποίο και εργαζόταν ο Τζόρτζι, βρέθηκαν στο ίδιο κελί για μερικές ημέρες. Κάτι το οποίο γεννά πολλές απορίες από την στιγμή που οι δύο εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να μην έχουν επικοινωνία για να μην ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες.

Δείτε επίσης